Dostupni linkovi

Šef Wagnera pisao Bijeloj kući zbog novih sankcija


Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin
Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin

Šef ruske privatne vojne grupe Wagner objavio je u subotu kratko pismo upućeno Bijeloj kući u kojem se pita za koji je zločin optužena njegova kompanija, prenosi Reuters.

Objava dolazi nakon što je Washington najavio nove sankcije toj grupi.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby objavio je ranije da će u narednim danima označiti Wagner grupu kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

U pismu na engleskom upućenom Kirbyju i objavljenom na Telegram kanalu pres službe osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina (Yevgeny Prigozhin) piše: "Dragi gospodine Kirby, možete li, molim vas, pojasniti koji je zločin počinio PMC Wagner?"

Kirby je Wagner grupu nazvao "zločinačkom organizacijom koja čini široko rasprostranjene zločine i kršenja ljudskih prava".

Bijela kuća je prošli mjesec saopštila da je Wagner preuzeo isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogao u jačanju ruskih snaga u Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje nazvalo je izvještaj neosnovanim, a Prigožin je tada negirao da je primio isporuku i izvještaj nazvao "tračevima i spekulacijama".

U pokušaju da ograniče pristup oružju iz Washingtona su 2017. uveli ograničenja na trgovinu s Wagnerom.

Evropska unija uvela je Wagneru sankcije u decembru 2021. godine.

Vagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao Prigožin koji je blizak Kremlju.

Prigožin je opisao Wagnera kao potpuno nezavisnu silu sa sopstvenim avionima, tenkovima, raketama i artiljerijom.

U Sjedinjenim Državama ga traže zbog miješanja u izbore u SAD-u, što je u novembru rekao da je radio i da će nastaviti da radi.

Tri pripadnika Wagnera su optužena u Ukrajini da su u aprilu 2022. počinila ratne zločine u selu Motižin blizu Kijeva, dok njemačka obavještajna služba sumnjiči plaćenike da su možda umešani u ubistva civila u Buči.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je u maju 2022. saopštila da postoje "uvjerljivi dokazi" da su ruske paravojne snage ubijale civile i činile ozbiljne povrede ljudskih prava u građanskom ratu u Centralnoafričkoj Republici.

Wagner se suočava se s optužbama i za zločine nad civilima u Libiji.

U izvještaju nezavisne misije za utvrđivanje činjenica u Libiji, koji je naručio Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava stručnjaci su naveli da postoje razlozi za vjerovanje da su pripadnici Vagnera pucali direktno u ljude koji nisu učestvovali u sukobima.

Wagner se dovodi u vezu i sa masakrima i ubistvima civila u Maliju tokom 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG