Dostupni linkovi

Vulin kaže da to što je na čelu tajne službe dokazuje da stranci ne odlučuju u Srbiji


Aleksandar Vulin je na mesto direktora BIA došao sa funkcije ministra unutrašnjih poslova, a nakon kontinuiranih susreta sa ruskim zvaničnicima i nakon invazije na Ukrajinu.
Aleksandar Vulin je na mesto direktora BIA došao sa funkcije ministra unutrašnjih poslova, a nakon kontinuiranih susreta sa ruskim zvaničnicima i nakon invazije na Ukrajinu.

Aleksandar Vulin, koga je Vlada Srbije 1. decembra imenovala na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), izjavio je da ta odluka dokaz da stranci "u ovoj zemlji ne odlučuju".

Nakon odluke Vlade Srbije deo opozicije osudio je odluku i ocenio da je na čelo nacionalne službe bezbednosti imenovan neko sa bliskim odnosima sa Rusijom.

Vulin je na to mesto došao sa funkcije ministra unutrašnjih poslova, a nakon kontinuiranih susreta sa ruskim zvaničnicima i nakon invazije na Ukrajinu.

"Moj izbor za direktora Bezbednosno-informativne agencije je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju", izjavio je Vulin, objavljeno je na sajtu njegove stranke Pokret socijalista, koja je manjinski partner u vlasti zajedno sa Srpskom naprednom strankom.

Vulin je naveo i da je Vučić mesec dana "puštao moćne ambasadore i njihove šefove da misle da oni mogu da odlučuju". U izjavi nije precizirao na koje ambasadore se to odnosi.

"Aleksandar Vučić je slobodni vođa slobodnog naroda i dok on vodi Srbiju i kao predsednik Srbije i kao predsednik svih Srba, stranci odlučivati neće. Ovo je moja poslednja javna izjava, ali zbog predsednika Vučića i zbog Srbije morao sam ovo da kažem, nas vodi slobodan čovek", izjavio je Vulin.

Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), ocenila je 1. decembra da je Aleksandar Vulin "lice koje nikad ne bi prošlo bezbednosnu proveru ni u jednoj normalnoj zemlji".

Ona je na Tviteru napisala da se novi direktor BIA "dokazao prisluškujući rusku opoziciju u Srbiji".


Tepić je aludirala na optužbe koje je protiv Vulina, u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova, izneo ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza. On je krajem 2021. optužio Vulina da je odneo u Moskvu snimke sastanka ruskih opozicionara u Beogradu, nakon čega je jedan od njih uhapšen u Rusiji.

Vulin je te tvrdnje demantovao i najavio tužbu protiv Kara-Murze, ali nije poznato da li je pokrenut sudski postupak.

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) smatra da je imenovanje Aleksandra Vulina na čelo Bezbednosno informativne agencije još jedno kadrovsko rešenje vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) "koje uništava institucije Republike Srbije".

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je ocenila je istog dana da je glavnu reč u izboru Vulina na čelo BIA imao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

"Očito je da vlast bezbednosni sektor i definitivno predaje u ruke ruskom interesu. BIA će sa Vulinom na čelu biti običan servis za borbu protiv opozicije i kritičke misli", saopštio je LSV.

Ambasada Rusije se o ovim navodima nije javno oglašavala.

Vulin na čelo BIA dolazi nakon kontinuiranih susreta sa ruskim zvaničnicima, brojnih kontroverznih izjava koje je dao sa mesta ministra policije i prethodno ministra odbrane, ali i posle još uvek nerazjašnjene afere sa stanom koji je platio 200.000 evra.

Ove godine je u Moskvi imao susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, čime se upisao kao jedan od malobrojnih evropskih političara koji je posetio Rusiju nakon što je ta zemlja pokrenula invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG