Dostupni linkovi

Umjesto na pločama u Vukovaru, gradonačelnik ćirilicu bacio na pod


Dvojezična tabla u Vukovaru, 2013. godine
Dvojezična tabla u Vukovaru, 2013. godine

HDZ-ova (Hrvatska demokratska zajecnica) većina u Gradskom vijeću Vukovara odbila je proširiti prava srpske manjine u gradu tako da se omogući postavljanje dvojezičnih ploča na javne institucije i dvojezičnih naziva ulica.

Gradonačelnik Ivan Penava je ovakve zahtjeve nazvao „nastavkom puzeće velikosrpske agresije“ u režiji Milorada Pupovca. Vrh HDZ-a i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) pozivaju na smirivanje situacije i nastavak dijaloga.

Izglasano je da i dalje nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava srpskoj manjini u Vukovaru, odnosno da se i dalje neće poštivati Zakon o upotrebi jezika i pisma manjina koji među ostalim manjini koje ima više od trećinu stanovnika daje pravo na dvojezične ploče na javnim ustanovama u gradu i nazive ulica i trgova na latinici i ćirilici.


Prihvaćen je prijedlog HDZ-ovog vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da zbog „sustavnog odgađanja“ procesuiranja ratnih zločina nad vukovarskim Hrvatima i zbog toga što dio predstavnika vukovarskih Srba „ne pokazuje poštovanje prema žrtvi i vrijednostima Domovinskog rata, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava.“

Atmosfera opterećena teškim riječima i dobacivanjem od strane većine kulminirala je kada je SDSS-ov gradski vijećnik Srđan Kolar krenuo uručiti gradonačelniku Penavi statut grada tiskan na ćirilici.

„Želim da nešto poklonim gradonačelniku na način da dalje nastavimo u dobroj i što boljoj saradnji, uz međusobno uvažavanje. Ne morate primiti. Ja ću samo ostaviti tu u znaku dobre volje. Ne provokacije, već samo dobre volje“, kazao je Kolar. Statut je bacio na pod Penavin zamjenik Marijan Pavliček, Penava ga je digao i prije nego što će ga ponovo baciti na pod, odgovorio:

„Ovo smatram činom puzajuće velikosrpske agresije na Vukovar o kojoj sam pričao, koja ovaj puta dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, gospodina Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ovdje u Vukovaru“, kazao je.

On je optužio SDSS da žele dovršiti ono što velikosrpskoj agresiji nije uspjelo 1991. godine – uvesti ćirilicu u Vukovar „pod svaku cijenu“, i da se ne obaziru na silovane žene i mrtvu djecu. On je Kolaru poklonio hašku presudu o ratnim zločinima 1991. godine u Vukovaru.

Na kraju, oporbeni socijaldemokrati i „Živi zid“ bili su suzdržani, a vijećnici SDSS-a su bili protiv. Vijećnica SDSS-a Vesna Vujić kazala je u raspravi kako manje ćirilice u Vukovaru neće riješiti ni pitanje nestalih ni pitanje ratnih zločina. HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota dvadesetak minuta nije dao riječ zamjeniku gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđanu Milakoviću, a i kada mu je dao, prekidao ga je i upadao mu u riječ. „Ovo je suđenje Srbima u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj,“ kazao je Milaković.

„Ovo je rasprava sa unapred poznatim ishodom i suđenje sa unapred poznatom presudom“, kazao je Milaković i zajedno sa još jednim vijećnikom druge srpske stranke – Demokratske partije Srba – napustio sjednicu Gradskog vijeća.

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kazala je da se još jednom pokazalo da Penava nije gradonačelnik svih Vukovaraca, a njezin stranački kolega Boris Milošević da je „propuštena prilika za dijalog i iskorak.“

Predsjednik parlamentarnog kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je da se oko Vukovara čuo sa Borisom Miloševićem iz SDSS-a.

„Naš je zajednički stav da trebamo smiriti situaciju. Ako nešto danas nije išlo, očito ne postoje uvjeti da se to može riješiti, pa ćemo još malo pričekati. Da bismo mogli realizirati odluku Ustavnog suda, da bismo mogli provoditi zakon, očito nam treba više razumijevanja i povjerenja i na žalost ne vidim drugog načina. Dakle, smirimo situaciju“, prenio je Bačić zajednički stav vrha HDZ-a i vrha SDSS-a.

Potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik talijanske manjine, psiholog Furio Radin interpretirao je Penavino bacanje ćirilićnog statuta grada Vukovara.

„To je jedna emotivna reakcija koja zapravo pokazuje koliko je taj grad još podijeljen, a najviše koliko su podijeljeni lideri u tom gradu, uključujući gradonačelnika“, kazao je Radin.

Nakon razbijanja dvojezičnih ploča i prosvjeda protiv ćirilice u Vukovaru, Ustavni sud Hrvatske je 2014. za ovaj grad privremeno suspendirao zakonsku odredbu o javnoj upotrebi manjinskog, konkretno srpskog jezika.

Takođe, određena je obaveza vukovarskog Gradskog vijeća da jednom godišnje ocijeni je li se međuetnička klima dovoljno relaksirala da se može nastaviti sa provođenjem zakona. Vukovarsko Gradsko vijeće je tu obavezu tri godine ignoriralo, a sada ju je poštovalo i odlučilo negativno.

Ustavni sud je sada kazao da će reagirati kada dobije odluku i da nerado u predizborno vrijeme donose odluke sa političkim posljedicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG