Dostupni linkovi

Vučić u Termoelektrani Kostolac: Zima će proći bez problema u snabdevanju strujom


Vučić u Termoelektarni Nikola Tesla mesec dana pre kolapsa (11. novembar 2021)
Vučić u Termoelektarni Nikola Tesla mesec dana pre kolapsa (11. novembar 2021)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izavio je u nedelju, 19. decembra, da je gotovo nemoguće da energetski sektor opet iznenade veliki kvarovi i procenio da će zima proći bez velikih problema, te da građani Srbije neće gotovo ništa osetiti zbog energetske krize.

Vučić je tokom posete Termoelektrani Kostolac rekao da danas ima kvarova na svega 500 priključaka, da svi imaju struju i da je obezbeđeno stabilno snabdevanje uz istu cenu električne energije koja je jedna od najnižih u Evropi.

Vučićeva poseta Termoelektrani Kostolac, oko 100 km istočno od Beograda, dolazi u danima kada se Srbija suočava sa energetskom krizom, zbog zastoja u radu Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) kod Obrenovca.

Zahvalio je rudarima koji su na kopovima u subotu iskopali 34.000 tona i prebacili normu za 13 odsto.

"Juče je potrošnja bila 116.830 megavat sati, mi smo proizveli oko 99.000, ostalo smo uvezli. Pre nekoliko dana imali smo samo 70.000", rekao je Vučić i dodao da su radni dani problem jer industrija odlično radi.

Objasnio je da u TENT-u trenutno radi sedam od osam blokova, ali ne punom snagom "jer se to đubre i blato zadržalo", pa se dodaje mazut, a nedostatak mazuta se rešava sa Iranom i Azerbejdžanom.

Vučić je najavio da će iz Kostolca svakog dana u Obrenovac biti poslato 3.000 tona kvalitetnijeg uglja, kako bi se osnažili kapaciteti.

Na pitanje koja je svrha njegove posete, Vučić je odgovorio da je predsedniku mesto uz svoj narod, i da je došao da "obodri rudare".

Više od 136.000 ljudi i preko 2.200 trafo-stanica je 12. decembra ostalo bez struje, nakon što je ispalo šest blokova TENT-a od njih osam. Prema rečima državnih zvaničnika, u peći TENT-a, najveće elektrane u Srbiji, u noći između 11. i 12. decembra ubačen je ugalj lošeg kvaliteta, kao i da je u njemu bilo i blata.

EPS je saopštio da su velike snežne padavine, vetar i prvenstveno izuzetno mokar sneg koji se ledio napravili probleme u dopremi uglja.

TENT-om upravlja Elektroprivreda Srbije (EPS), najvažnije javno preduzeće u energetskom up-ravljanju u državi.

Iako se stanje polako normalizuje, Srbija je prinuđena da uvozi „enormne“ količine struje.

Predsednik Srbije je na sednici Vlade 14. decembra poručio da odgovorni za energetski kolaps moraju da snose posledice. Obraćajući se čelniku EPS-a

Miloradu Grčiću, rekao je da se nada da su se dobro razumeli kada je reč o ličnoj i svakoj drugoj odgovornosti.

Grčić je, nakon toga, doneo odluku o smeni četiri direktora odgovornih za proizvodnju uglja i električne energije.

XS
SM
MD
LG