Dostupni linkovi

Pozivi Vladi Srbije da povuče predlog izmena Zakona o eksproprijaciji


Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu (ilustrativna fotografija)
Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu (ilustrativna fotografija)

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji saopštio je 22. novembra da zahteva od Vlade Srbije da povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, a od Narodne skupštine da taj predlog skine sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za utorak, 23. novembar.

Nacionalni konvent, krovna organizacija nevladinih organizacija u Srbiji koje se bave evropskim integracijama, apelovala je da se, s obzirom na značaj i dugoročne posledice primene ovog zakona, omoguće njegove izmene i dopune uz široku javnu raspravu i analizu uticaja na zainteresovane strane, što nije učinjeno u procesu pripreme ovog akta.

„Ovakav Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji predstavlja nedopustiv udar na privatnu svojinu građana, suprotno Ustavu Republike Srbije i principu pravne sigurnosti, čime se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje imovine“, smatra Nacionalni konvent.

U saopštenju se navodi da će, ukoliko ovakav predlog zakona bude usvojen, Vlada Srbije dobiti diskreciono pravo da, po svom nahođenju i bez unapred propisanih kriterijuma i uslova, proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa, i da bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije.

„U evropskoj državi koja teži članstvu u Evropskoj uniji ovakav pristup i tretman privatne svojine je nezamisliv“, ocenjuje Nacionalni konvent.

Eksproprijacija u roku od nekoliko dana

Dodaje se da će izmenama zakona i privatnim preduzećima biti omogućeno da budu korisnici eksproprijacije, jer zakon kaže da lista korisnika eksproprijacije može biti i „u skladu sa posebnim zakonom“.

„Ovo naročito može biti slučaj u oblasti rudarstva, ako imamo u vidu da Zakon o rudarstvu omogućava da i privatne rudarske kompanije mogu biti korisnici eksproprijacije. Svi postupci postaju hitni, što znači da se eksproprijacija sprovodi u roku od 5 (+3) dana“, saopštio je Konvent.

Ovaj predlog zakona, dodaje se dalje, će omogućiti i privremeno zauzimanje zemljišta u trajanju od najduže tri godine, ako je u pitanju projekat koji Vlada proglasi za projekat od državnog ili međunarodnog značaja.

„Svaki ugovor o kreditu može da se tumači kao međunarodni ugovor a takođe i svaki projekat koji proizilazi iz ugovora o strateškom partnerstvu. U Predlogu izmena zakona se prvi put pominje eksproprijacija zemljišta po međunarodnom ugovoru, i to čak i privatnog zemljišta i privatne imovine u šta spada i privatno poljoprivredno zemljište! Dakle, bilo koja i bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije“, upozorava Nacionalni konvent o EU.

Brane pašnjake zapadne Srbije i ne veruju u ekološko kopanje litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG