Dostupni linkovi

Vučić očekuje pritiske na Srbiju nakon Putinove odluke


"Ono što očekujem da tek sledi posle svega što se dogodilo, u političkom smislu, neće biti jednostavno za Srbiju", rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zabrinut povodom situacije u Ukrajini i ocenio da će i Srbija doživeti velike pritiske povodom svetskih dešavanja koja će izazvati krizu na više polja.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 21. februara dekrete o priznanju nezavisnosti "Donjecke Narodne Republike" i "Luganjske Narodne Republike", regija u istočnoj Ukrajini koje kontrolišu separatisti koje podržava Rusija.

Vučić je za televiziju Pink, nakon Putinove odluke, rekao da je sve što se desilo dovelo Srbiju u brojne ekonomske, političke i druge izazove.

"Ono što očekujem da tek sledi posle svega što se dogodilo, u političkom smislu, neće biti jednostavno za Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio i da ovo, kako je naveo, ruši kompletnu bezbednosnu arhitekturu sveta i da "kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna".

"Mislim da se ovim defakto i suštinski menja svetski poredak u kojem će sile vratiti dominaciju na jednoj strani, odnosno da će postojati više supersila i centara političke i ekonomske moći", rekao je Vučić.

Beograd je prethodno u nekoliko navrata saopštio da se Srbija zalaže za diplomatsko rešavanje krize između Rusije i Ukrajine. Najviši zvaničnici su u svojim izjavama isticali i da Srbija poštuje suverenitet Ukrajine.

Međutim, Srbija i Rusija održavaju bliske bilateralne odnose na najvišem nivou.

Srbija, koja je zemlja kandidat za članstvo u EU, odbija da uvede sankcije protiv Rusije, dok zvanična Moskva blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Predsednik Srbije je rekao 21. februara i da opredeljenost Srbije za mir mora da bude još snažnija i jača.

"Ne mogu da obmanjujem sebe, moram da govorim istinu. Kada pogledate naše naslove, vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakava objektivnost, već su tih 80 odsto medija na ruskoj strani, a tih preostalih 20 su apriori protiv Rusa. Mi svi sebi nanosimo štetu, umesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svetsku krizu provučemo bez ogrebotina", rekao je Vučić.

On je ocenio i da je u Srbiji "uvek sve strast, navijanje i od toga ćemo se teško izlečiti".

"Bez obzira na apele, molbe, znam da se to neće promeniti", kazao je.

On je dodao da je i Srbija nabavila velike količine gasa i poljoprivrednih proizvoda i da "Srbija ne treba da brine" zbog potencijalnih nestašica.

Predsednik Srbije je tokom večeri razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o Zapadnom Balkanu i dešavanjima na istoku Evrope.

U Beogradu je tokom dana održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je, prema navodima medija, razgovarano o krizi između Ukrajine i Rusije i regionu Zapadnog Balkana.

Vučić je naveo da je tom prilikom, kao vrhovni komandant, izdao nalog vojsci i policijskim snagama, kao i zahtev specijalnim jedinicama, da u svakom trenutku budu pripremljeni i poručio da treba nastaviti sa naoružavanjem i opremanje vojske i policije.

XS
SM
MD
LG