Dostupni linkovi

Vučić i Makron razgovarali o krizi na istoku Evrope


Predsednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić prilikom susreta u Beogradu, 15. jula 2019., ilustrativna fotografija
Predsednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić prilikom susreta u Beogradu, 15. jula 2019., ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je 21. februara uveče razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o Zapadnom Balkanu i dešavanjima na istoku Evrope.

"Razgovor je bio suštinski i veoma konkretan o svim gorućim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, i kroz prizmu svih dešavanja na istoku Evrope", naveo je Vučić na Instagramu.

On je ocenio da Srbija nije u lakoj poziciji ali je izrazio uverenje da će pronaći najbolje rešenje u očuvanju mira i prosperiteta.

"Pred nama je vreme kada ćemo morati da se ujedinimo da bismo obezbedili sigurnost i budućnost", naveo je Vučić.

On je saopštio da je Emanuelu Makronu zahvalio na, kako je naveo, fer ulozi koju Francuska ima u odnosu prema Srbiji.

U Beogradu je tokom dana održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je, prema navodima medija, razgovarano o krizi između Ukrajine i Rusije i regionu Zapadnog Balkana. Nakon sednice, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nije bilo zvaničnih informacija sa sastanka.

Vučić je u objavi na svom Instagram nalogu nagovestio da je reč o važnim dogovorima o očuvanju mira i stabilnosti u regionu i poboljšanju i povećanju stepena bezbednosti za Srbiju.

Takođe je naveo da je bilo reči i o akcijama u nabavci sirovina i roba koje bi, usled svetske krize, mogle da postanu deficitarne.

Na sednici u Predsedništvu Srbije u Beogradu bili su, između ostalih, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić.

Beograd je prethodno u nekoliko navrata saopštio da se Srbija zalaže za diplomatsko rešavanje krize između Rusije i Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) u nedavnom saopštenju to je potvrdilo uz konstataciju da bi se eventualni sukob negativno odrazio na spoljnu politiku Beograda. MSP je naveo i da Srbija nije deo konflikta Rusije i Ukrajine.

XS
SM
MD
LG