Dostupni linkovi

Dodik za neutralnost BiH u vezi s Ukrajinom


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik najavio je da će "bosanskohercegovački entitet Republika Srpska u svom kapacitetu tražiti neutralnost na nivou BiH u vezi s pitanjem Ukrajine".

Dodik očekuje da će "pitanje Ukrajine biti riješeno brzo, na miran način".

Dodik je na konferenciji za medije u ponedjeljak, 21. februara rekao da su u "posljednjih nekoliko dana imali pozive od važnih centara moći Zapada da se BiH na neki način prikloni podršci prema tome šta Zapad čini", ne ponudivši više informacija o kojim je to pozivima i s koje strane riječ.

Ranije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u odgovoru za RSE naveo da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

"Podržavam napore koji se preduzimaju na zaštiti njenog teritorijalnog integriteta, smirivanju tenzija i osiguranju mira i stabilnosti. Nadam se da će postojeći formati diplomatskih pregovora dovesti do deeskalacije trenutne situacije", saopćio je Džaferović.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage, koje podržava Moskva, u regijama Donjeck i Luganjsk na istoku zemlje.

Zapadne zemlje strahuju od invazije, koju Rusija negira, ali ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da treba razmotriti apel čelnika dviju separatističkih regija u istočnoj Ukrajini da ih Rusija prizna kao nezavisne.

Dodik odbacuje moguće sankcije EU

Na obraćanju medijima, nakon održane sjednice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u RS-u čiji je Dodik predsjednik, rekao je da stranka na čijem je čelu neće prihvatiti nijednu vrstu sankcioniranja.

Najavio je i da će odbaciti "površne zaključke koje je donio Europski parlament".

Europski parlament usvojio je 17. februara godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove o vanjskoj i sigurnosnoj politici s amandmanom kojim se poziva Europsko vijeće da uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima.

Međutim, kad se neki izvještaj Europskog parlamenta ili rezolucija usvoje, oni nisu obvezujući za Europsku uniju (EU).

Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten.

Za njega su glasala 504 zastupnika u Europskom parlamentu. Protiv su glasala 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i sigurnost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, navodi se u amandmanima, kako je objavio na Twitteru zastupnik Thijs Reuten, jedan od predlagača.

U ponedjeljak o situaciji u BiH razgovaraju i ministri vanjskih poslova EU.

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je najavio mogućnost konkretne odluke ministara inostranih poslova EU za BiH.

"Nemojte zanemariti važnost onoga što se dešava u BiH. To će zauzeti važan dio našeg današnjeg sastanka, jer se u Bosni i Hercegovini pojačava nacionalistička i separatistička retorika i ugrožava stabilnost, čak i integritet zemlje. Ministri će morati da donesu odluku kako da zaustave ovu dinamiku u Bosni i Hercegovini i da izbjegnu da se zemlja raspadne na komade. Ovo je kritična situacija i ministri će morati da donesu neke odluke o tome", izjavio je Borrell uoči početka sastanka.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina jedna od dva ključnih pitanja, osim Ukrajine, o kojima će se raspravljati na ovom sastanku.

XS
SM
MD
LG