Dostupni linkovi

Vučić sa Stoltenbergom razgovarao o situaciji na Kosovu


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tokom zajedničke konferencije za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, 17. maja 2021.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tokom zajedničke konferencije za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, 17. maja 2021.

Predsednik Srbije izneo je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zabrinutost po pitanju situacije na Kosovu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić i Stoltenberg su 3. avgusta imali telefonski razgovor povodom, kako se ocenjuje, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

Do podizanja tenzija između Beograda i Prištine je došlo 31. jula, uoči početka sporovođenja odluke Vlade Kosova oko preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja reciprociteta o ličnim kartama koje izdaju srpski organi.

Lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova su kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana odložiti primenu ovih odluka.

Potom su 1. avgusta uklonjene sve barikade, a granice su otvorene za saobraćaj.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Srbije je sagovornika upoznao "o aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti". U saopštenju se ne precizira na koje se sve aktivnosti to odnosi.

"Dvojica sagovornika saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive", navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako se dodaje, izneo tvrdnju da Srbija nijednim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti ugrozila očuvanje mira.

Dvojica sagovornika, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta, dogovorili su da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

O incidentima na severu Kosova, Stoltenberg je 2. avgusta razgovarao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Nakon razgovora Stoltebnerg je na Twitteru objavio da je važno prisustvo misije KFOR-a na Kosovu te je pozvao sve strane "da ostanu smirene".

"Da izbegavaju jednostrane poteze i da podržavaju dijalog pod posredništvom Evropske unije", poručio je u objavi 2. augusta.

XS
SM
MD
LG