Dostupni linkovi

Srpski civilni sektor na Kosovu poziva na dijalog Prištine i Beograda


Barikada koju su kamioni napravili u mestu Rudare, na putu prema granici sa Srbijom, 1. augusta 2022
Barikada koju su kamioni napravili u mestu Rudare, na putu prema granici sa Srbijom, 1. augusta 2022

Predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu pozvali su Prištinu i Beograd da mirnim putem reše krizu na severu Kosova, da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i da zapaljivu retoriku zamene konstruktivnim dijalogom.

Poziv je 3. avgusta upućen i Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odnosno zemljama Kvinte, da neodložno i što pre uspostave prostor za dijalog na političkom nivou uz insistiranje na neposrednom kontaktu delegacija Beograda i Prštine.

"Pozivamo Srpsku listu da kao član Vlade Kosova, Skupštine Kosova i drugih lokalnih i centralnih institucija, preuzme odgovornost i uzme aktivno učešće u rešavanju ovog problema. Da pored komunikacije sa Beogradom uspostavi institucionalni kanal komunikacije i sa premijerom Kosova što je jedini ispravni put politički odgovornog delovanja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Do povećanja tenzija između Beograda i Prištine je došlo 31. jula, uoči početka sporovođenja odluke Vlade Kosova oko preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja reciprociteta o ličnim kartama koje izdaju srpski organi.

Lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova su kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana odložiti primenu ovih odluka.

Potom su 1. avgusta uklonjene sve barikade a granice su otvorene za saobraćaj.

U međuvremenu su Priština i Beograd optužili jedini druge da su odgovorni za podizanje tenzija i izazivanje krize.

Srpski civilni sector na Kosovu u saopštenju od 3. avgusta podvlači i da ima Srba u institucijama na Kosovu, te da je zato neophodno da "pasivno delovanje zamene proaktvnom ulogom u rešavanju problema koji neposredno pogađaju građane".

"Mi, predstavnici civilnog sektora i medija iz srpske zajednice na Kosovu, kao aktivisti i građani želimo da se mržnja, napetost i nestabilnost okončaju, a dijalogom i zajedničkim rešavanjem problema uspostave okolnosti za zajednički život, saradnju i prosperitet", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su, pored ostalih, potpisali Centar za mir i toleranciju, Centar za zastupanje demokratske culture, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva, te NVO AKTIV.

Ovo nije prvi put da Srbi na severu Kosova postavljaju barikade kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukama Vlade Kosova. U septembru prošle godine su na dve nedelje bili blokirani prelazi Jarinje i Brnjak zbog uvođenja recipročnih mera Srbiji oko registarskih oznaka.

Tada je EU, koja inače posreduje dijalogom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, pomogla je smirivanju napetosti, a strane su se dogovorile da će preko državnih simbola na registarske tablice stavljati nalepnice.

U međuvremenu je trebalo da se postigne i konačno rešenje, ali dve strane još uvek nisu uspele da se dogovore.

XS
SM
MD
LG