Dostupni linkovi

Vučić o 'zabrani glasanja' na tri biračka mesta u Crnoj Gori i na Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 21. marta na predizbornom mitingu Srpske napredne stranke u Kikindi, na severu zemlje, da je Vlada Crne Gore zabranila glasanje na srpskim izborima 3. aprila u Beranama, Sutomoru i Nikšiću, prenosi agencija Beta.

"Svašta se može očekivati u narednim danima", rekao je on.

Za 3. april su zakazani opšti izbori u Srbiji.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo spoljnih poslova odbili su zahtev Ambasade Srbije da se otvore biračka mjesta u Beranama, Sutomoru i Budvi za glasanje na izborima u Srbiji zakazanim za 3.april, saopšteno je iz partije Demokratski front.

Demokratski front je deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori koju su formirali sa Demokratama i građanskim pokretom URA nakon što su zajedno osvojili većinu na parlamentarnim izborima avgusta 2020. godine. Njihovoj Vladi premijera Zdravka Krivokapića je 4. februara izglasano nepoverenje glasovima URA i opozicije.

Iz kabineta premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića su saopštili da ga Demokratski front politički neosnovano napada, te da Vlada i on kao premijer nikada nisu odlučivali niti o otvaranju niti o zatvaranju biračkih mjesta u Crnoj Gori na kojima bi glasali građani Srbije.

"Odluku Ministarstva vanjskih poslova da odbije zahtjev Ambasade Republike Srbije za otvaranje biračkih mesta u Beranama, Sutomoru i Budvi, Ministarstvo i resorni ministar Radulović, donijeli su, a da informaciju i odluku nisu podijelili sa premijerom Krivokapićem i većinom ostalih ministara u Vladi", navodi se u saopštenju.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović saopštio je 21. marta da je taj Vladin resor pozitivno odgovorio na zahtjev Ambasade Srbije za glasanje srpskih državljana u Crnoj Gori na predsjedničkim izborima u Srbiji - u prostorijama Ambasade i konzulata.

Prema njegovim riječima, obezbjeđivanje dodatnih lokacija za glasanje osim ambasada i konzulata, se koristi isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je riječ o teritorijalno mnogo većim državama.

"Na isti način, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država - Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Rusije i drugih. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena. Nema govora o "anti" bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse", poručio je Radulović.

Rekao je i da je tvrdnja DF-a da želi da se umiješa u izbore u Srbiji "daleko od istine".

Državljani Srbije iz primorskih opština u Crnoj Gori su za prethodne izbore u svojoj zemlji mogli glasati u hercegnovskom konzulatu, iz kojeg je 18. februara saopšteno da će to biti omogućeno i ovog puta, ukoliko se za glasanje prijavi dovoljan broj birača.

Vučić o glasanju na Kosovu

Vučić je na mitingu rekao i da je vlada premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija tražila od Srbije da prizna nezavisnost Kosova da bi se tamo organizovali izbori.

"Dobiće sutra naš odgovor, a ovde na severu Srbije dobro znate kakav će odgovor da dobiju - dobiće odgovor odgovornih i ozbiljnih ljudi, ali će ovoga puta biti sa dalekosežnim posledicama", rekao je on.

Premijer Kosova Kurti izjavio je 15. marta da je u kontaktu sa ambasadorima zamalja Kvinte i Evropskom unijom oko pronalaženja rešenja za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora koje Srbija organizuje.

Kurti je 15. marta rekao kako njegova Vlada želi da obezbedi rešenje koje neće kršiti prava Srba, ali ni kosovsku državnost.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu su 16. januara svoje pravo glasa na referendumu, koji je organizovala Srbija za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Kosovo tada nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama uz obrazloženje da se time krši Ustav i zakoni Kosova.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Ukrajine

Vučić je najavio da će 22. marta biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti razmatrani efekti rata u Ukrajini na Srbiju.

Vučić je rekao i da se razgovara "sa našim ruskim partenrima" kako bi se, kako je naveo, sprečila mogućnost iživljavanja nad Srbijom zbog toga što je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije ruska kompanija.

Nekadašnji državni naftni gigant Naftna industrija Srbije (NIS) od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta.

Srbija je 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja je počela 24. februara, ali se nije pridružila sankcijama koje su protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG