Dostupni linkovi

Kurti kaže da se traži rešenje za održavanje srpskih izbora na KosovuPremijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio da je u kontaktu sa ambasadorima zamalja Kvinte i Evropskom unijom oko pronalaženja rešenja za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora, koje Srbija organizuje 3. aprila.

Kurti je 15. marta rekao kako njegova Vlada želi da obezbedi rešenje koje neće kršiti prava Srba, ali ni kosovsku državnost.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu su 16. januara svoje pravo glasa na referendumu, koji je organizovala Srbija za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Kosovo tada nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama uz obrazloženje da se time krši Ustav i zakoni Kosova.

"Smatramo da ne treba da onemogućavamo pravo glasa Srbima na Kosovu, koji pored državljanstva Kosova imaju i državljanstvo Srbije i pravo glasa", rekao je Kurti.

On je dodao da Ustav, zakoni i Rezolucija obavezuju Kosovo da vodi računa kakvo rešenje će biti postignuto.

Poslanici u Skupštini Kosova su 15. januara usvojili Rezoluciju protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova a njome se, pored ostalog, od Vlade traži da preduzme neophodne radnje kako bi se sprečilo kršenje suvereniteta i Ustavnog poretka Kosova.

Opozicione partije su Vladu Kosova pozvale na poštovanje ove rezolucije.

Prethodno je 14. marta šefica parlamentarne grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja (Lila) izjavila da će se odluka o održavanju srpskih izbora na Kosovu doneti samo ukoliko Srbija zvanično uputi zahtev Kosovu.

"Do sada, nismo dobili jedan takav zahtev za održavanje izbora. Zahtev je upućen međunarodnim institucijama, ali na Kosovu suverena vlast su vlada i institucije Kosova", rekla je ona.

Međunarodna zajednica je od Kosova u nekoliko navrata tražila da dozvoli Srbima na Kosovu da glasaju na izborima koje organizuje Srbija.


I ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je tokom posete Kosovu prošle nedelje izjavila da Kosovo i Srbija moraju da pronađu način za održavanje izbora.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i do sada je postojala dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, glasovi sa Kosova su se brojali u Raški i Vranju, pograničnim gradovima u Srbiji.

U Misiji OEBS-a na Kosovu rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su spremni da sprovede prikupljanje glasova, uz saglasnost svih relevantnih institucija

XS
SM
MD
LG