Dostupni linkovi

Više od 250 OEBS-ovih posmatrača na izborima u Srbiji


Glasanje na referendumu u Srbiji 16. januar 2022.
Glasanje na referendumu u Srbiji 16. januar 2022.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) imaće na izborima u Srbiji 3. aprila više od 250 posmatrača, saopšteno je iz ove institucije.

"Ključni tim činiće 16 međunarodnih eksperata, 7 žena i 9 muškaraca iz 14 različitih zemalja OEBS-a i oni će pokrivati razna pitanja. Glavni tim je u Beogradu i bićemo tu otprilike osam nedelja. Taj tim će uskoro dopuniti 27 dugoročnih posmatrača, 13 žena i 14 muškaraca iz 16 različitih zemalja", rekao je danas novinarima u Beogradu šef misije Daglas Vejk.

Kako se navodi, dugoročni posmatrači biće raspoređeni na 13 različitih lokacija u Srbiji - obično u paru i nikada dva posmatrača nisu iz iste države. Njihova uloga je da posmatraju realizaciju izbornog procesa na lokalnom i regionalnom nivu.

"Pored toga, ODIHR šalje državama učesnicama zahtev da nam obezbede 250 kratkoročnih posmatrača koji će sistematski na izborni dan posmatrati vođenje izbora, otvaranje biračkih mesta, glasanje, prebrojavanje", rekao je.

Misija će proceniti sprovođenje izbora i usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Početkom februara, Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o izborima, kojima su, po oceni vlasti, značajno unapređeni izborni uslovi i da je uspostavljen viši stepen demokratičnosti i transparentnosti izbornog procesa.

Posmatrači ODIHR će pratiti sve izborne radnje, kako pre, tako i nakon izbora.

Vejk je istakao da će ODIHR pratiti samo predsedničke i parlametarne, a ne i lokalne izbore 3. aprila.

Posebnu pažnju obratiće na pitanja koja podrazumevaju ravnopravnu zastupljenost žena i manjinskih grupa. Sprovešće i medijski monitoring koji će pratiti kvalitativne i kvantitativne procene medijskog izveštavanja o kampanji.

Šef misije je dodao da će novina biti praćenje kampanje preko društvenih mreža.

"Mi smo ovde da budemo nepristrasni. Ne dolazimo sa predrasudama i predubeđenjima već sa kriterijumima na koje su se obavezale sve države OEBS-a uključujući i Srbiju. Ne interesuje nas ko će da pobedi, zanima nas uloga naše misije i proces", rekao je.

Istakao je da će tim pratiti i kako su sprovedene ranije preporuke misija.

Tokom svog boravka u Beogradu, posmatrači će se sastajati sa predstavnicima vlasti, političkim partijama, kandidatima, predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

Dan nakon izbora će na konferenciji za medije biti predstavljeni preliminarni nalazi i zaključci, a konačni izveštaj sa procenom celokupnog izbornog procesa, koji uključuje i preporuke, biće objavljen otprilike dva meseca nakon izbora.

XS
SM
MD
LG