Dostupni linkovi

Vučić izjavio da se ne plaši onih koji mu prete zbog neuvođenja sankcija Rusiji


Aleksandar Vučić dolazi na samit u Pragu, 6. oktobar 2022.
Aleksandar Vučić dolazi na samit u Pragu, 6. oktobar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio novinarima da se ne plaši "onih koji koji prete Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da će njegov odgovor evropskim liderima biti pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan".

Vučić je ove navode izneo uoči početka praškog samita na kojem će biti pokrenuta Evropska politička zajednica.

Zvaničnici Evropske unije su najavili da će pitanje neuvođenja sankcija Rusiji od strane zvaničnog Beograda pokrenuti nekoliko država učesnika samita za koje je ovo pitanje "od nacionalne važnosti".

Srpski predsednik je istakao da je Hrvatska odgovorna što Srbija ovaj put nije izuzeta od sankcija na uvoz sirove nafte iz Srbije te je ocenio da hrvatska država time radi višedecenijski posao.

"Hrvatska radi svoj posao koji radi više decenija, naše je da nađemo odgovor na to", izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je odavno poznato da će EU uvesti ovu vrstu sankcija, ali da je zvanični Beograd tražio derogaciju ovih sankcija za Zapadni Balkan.

Plenković: Srbija može uvoziti naftu, osim ruske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je poručio Beogradu da Srbija može preko Hrvatske uvoziti bilo kakvu naftu, dokle god nije ruska.

"Srbija može u bilo kojem trenutku uvoziti bilo kakvu naftu, osim iz Rusije, dovesti je do naše luke na Krku i kroz naš naftovod do Srbije. Nema problema. Osim ruske nafte", poručio je Plenković.

Osvrćući se na optužbe Aleksandra Vučića koji smatra Hrvatsku odgovornom za ukidanje derogacije na rusku sirovu naftu, šef hrvatske vlade je poručio da ova odluka održava stav cele EU.

"Vidio sam burne reakcije, no tu stvari treba reći kakve jesu. Sve odluke donosile su se zajednički, a Srbija u ovim okolnostima ne može sediti na dve stolice", poručio je Plenković uoči praškog samita.

On je dodao da svaka zemlja koja dolazi na ovaj događaj, u ovom trenutku evropske istorije, trebala bi poštovati režim sankcija protiv Rusije i pokazati solidarnost sa Ukrajinom.

Vučić: Želja da se napakosti Srbiji

Predsednik Srbije se vanredno obratio srpskim novinarima da bi govorio o sporu koji se u Pragu iz distance vodi između njega i Andreja Plenkovića.

On je rekao da je Hrvatska "uz podršku jedne baltičke i jedne druge EU države" insistirala na uklanjanje derogacije za uvoz ruske sirove nafte preko jadranskog mora za Srbiju.

"Nikakve logike nije bilo osim želje da se napakosti Srbiji", izjavio je Vučić novinarima iz Srbije.

Na poruku Plenkovića da preko Hrvatske Srbija može da uveze bilo kakvu naftu osim ruske, Vučić je ocenio da Hrvatska nema nikakvo pravo da odlučuje kakvu će naftu Srbija uvesti.

On je najavio da će stara odluka gde je bila obuhvaćena derogacija izaći van snage prvog decembra kada stupa na snagu nova odluka EU, odnosno osmi paket sankcija, u kojoj za sada nema olakšanja za zemlje regiona kao sto je bio slučaj ranije.

Potvrdio je da će ključna tema na trilateralnom sastanku sa francuskim predsednikom i nemačkim kancelarom biti pitanje Kosova, ali i neusaglašavanje Srbije sa sankcijama protiv Rusije.

"Susret nikada nije lak. Isuviše imamo problema, naročito oko Kosova gde različito mislimo od drugih svetskih sila", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić će na marginama samita imati i niz bilateralnih susreta. Najvažniji sastanak biće zajednički susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Macronom i nemačkim kancelarom Olafom Scholtzom.

Nemački i francuski lider sastali su se i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Sve detalje sa samita u Pragu možete pronaći OVDJE.

XS
SM
MD
LG