Dostupni linkovi

Vučić izjavio da će se Srbija što duže boriti da ne uvede sankcije Rusiji


Vučić je rekao i da "narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija boriti da što duže da istraje u politici da ne uvede sankcije Rusiji, ali je naglasio da je šteta koju zbog toga trpi ogromna.

On je za televiziju Prva 15. maja rekao da bi se živelo "deset puta bolje" kada bi Beograd uveo sankcije Rusiji, ali da to neće uraditi jer vodi samostalnu politiku.

"Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku", rekao je Vučić.

On je ponovio je da Srbija zna "koliko su sankcije nefer" i da to radi zbog poštovanja prava, ali i dodao da "narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji".

Vučić je naveo da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se nudi zajam po kamati od sedam odsto i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju odraziti na plate i penzije.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama priključila osudi ruske agresije na Ukrajinu i glasala za isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, ali se nije pridružila sankcijama Evropske unije Rusiji.

Predstavnici zapadnih zemalja su više puta pozvali Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije i da uvede sankcije Moskvi.

Srpski zvaničnici su u nekoliko navrata ponavljali da Beograd neće podržati uvođenje sankcija Rusiji zbog, kako su naveli, zaštite vitalnih interesa zemlje.

Srbija računa na podršku Rusije, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, oko pitanja Kosova, svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

Od Rusije takođe dominantno zavisi u sferi energetike, pa tako ruska preduzeća drže monopol na tržištu nafte i gasa u Srbiji.

'Struja će morati da poskupi, ali ne sad'

Vučić je za televiziju Prva rekao da će struja u Srbiji morati da poskupi, ali da se to ne može dogoditi sada jer bi posledica bila povećanje inflacije od 20 odsto.

Na pitanje da li su tačni navodi da će struja poskupeti 30 odsto, Vučić je rekao da građani i država to ne mogu da podnesu.

On je dodao kako se sada čeka šesti paket sankcija Rusiji da se vidi kako će se to odraziti na naftu i gas i u trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

Na pitanje šta očekuje od pregovora sa Rusijom u pogledu gasa, Vučić je rekao da očekuje normalnu cenu, ali da je najvažnije da ga ima.

On je naveo da je dobio obećanje bugarskog premijera Kirila Petkova da Bugarska neće praviti probleme za tranzit ruskog gasa ka Srbiji.

Privedeni državljani Poljske koji su fotografisali fabriku oružja u Čačku

Aleksandar Vučić potvrdio je da su u Srbiji privedeni državljani Poljske koji su fotografisali fabriku oružja "Sloboda" u Čačku i njene pristupne puteve i naveo da ih sada ispituju nadležni organi kako bi se utvrdilo da li je reč o špijunaži.

"Da li su oni slikari i fotografi, mada ne znam kakva je to slika unutrašnjost "Slobode". Interesantna je to priča. I to baš fabrika "Sloboda". Tačno bih pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je "Sloboda". One koje prozvode punjenja, mine i granate, jer se to sad troši u enormnim količinama svuda", rekao je Vučić.

Mediji u Srbiji preneli su da su 14. maja u u Čačku privedena dojica poljskih državljana, koji su neovlašćeno pristupili fabrici oružja "Sloboda".

Oni su, kako je preneo list Novosti, snimali prilazne puteve i fotografisali fabriku, a kada su pripadnici službe obezbeđenja krenuli da im prilaze, počeli su da beže.

Utvrđeno je da su u Čačak došli 8. maja, a u mobilnim telefonima su im pronađeni snimci prilaznih puteva kompaniji "Sloboda" AD, ali i dve fotografije unutrašnjosti ovog objekta. Određeno im je zadržavanje od 48 sati, prenele su Novosti.

Fabrika "Sloboda" je jedna od glavnih u namenskom sistemu Srbije i, prema rečima nadležnih, za 2021. ima ugovorene projekte za izvoz u vrednosti od 50 miliona evra.

U prethodnih desetak godina u ovoj fabrici zabeleženo je više eksplozija.

XS
SM
MD
LG