Dostupni linkovi

Vulin: Na tužilaštvu da odluči da li su incidenti u Priboju krivično delo


"Nema smisla to da radite, to je ružno, to je primitivno, to je nešto što se ne radi. Srbija je zemlja svih građana", rekao je ministar policije Aleksandar Vulin 11. januara, komentarišući nedavne incidente u Priboju.
"Nema smisla to da radite, to je ružno, to je primitivno, to je nešto što se ne radi. Srbija je zemlja svih građana", rekao je ministar policije Aleksandar Vulin 11. januara, komentarišući nedavne incidente u Priboju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin osudio je nedavne incidente u Priboju, gradu na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, u kojima su učestvovali policajci.

"Osuđujem bilo koga ko na bilo koji način povredi osećanja onog drugog. Nema smisla to da radite, to je ružno, to je primitivno, to je nešto što se ne radi. Srbija je zemlja svih građana", izjavio je Vulin na televiziji Pink 11. januara.

Početkom 2022. godine u medijima je objavljen snimak na kojem nekoliko pripadnika policije iz Priboja slavilo uz šovinističku pesmu koja poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, silovanje i ubijanje Bošnjaka.

Dva policajca su, kako je za Radio Slobodna Evropa 10. januara izjavio pribojski imam Harun Eminagić, na društvenim mrežama vređali njega i druge predstavnike islamske zajednice u Priboju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 10. januara objavilo da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca u Priboju koji su "ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti". MUP nije precizirao o kojim je događajima reč.

Ministar policije je rekao je radna grupa ministarstva donela izveštaj, konstatovala propuste u radu granične policije u Priboju i naložila pokretanje disciplinskih postupaka.

Vulin je istakao da je odluka disciplinskih organa da li će policajci u Priboju biti suspendovani ili ne. Kako je naveo, MUP je izveštaj dostavio i nadležnom tužilaštvu "koje treba da kaže ima li elemenata krivičnog dela ili ne".

"Mi unutar svojih organa možemo da odredimo disciplinsku kaznu, meru, da li je to teža povreda radnog odnosa ili blaža...ali da li je nešto prekršaj ili krivično delo to mora da nam kaže tužilaštvo. Mi smo dostavili tužilaštvu sve, šta će oni odlučiti je njihova stvar", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, poruka je "više nego jasna - da nema mesta za takvo ponašanje unutar MUP-a, nikako".

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova, a nas ima oko 42 hiljade, ima puno onih koji nisu Srbi, i oni sad treba da se loše osećaju. Ovo je njihova zemlja, oni rade svoj posao... Uvek ima onih, kad ih ima, koji iskoče. Nisu to radili u uniformi ni na svom radnom mestu, ali ni van uniforme i radnog mesta ne smeju tako da se ponašaju", istakao je ministar policije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u sredu, 12. januara posetiti Priboj. Kako je Vučić naveo 10. januara na Instagramu, u taj grad ide "da bi se spustile narasle međunacionalne tenzije".

Nevladini Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava istakli su da je reakcija države na incidente početkom 2022. u Priboju "blaga", i da je država dužna da napravi konkretne korake da obezbedi sigurnost svih građana. Pozvali su državu Srbiju i da prestane sa praksom negiranja ratnih zločina iz devedesetih.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se 1995. godine, u Srebrenici u Bosni i Hercegovini, dogodio genocid, kako su presudili međunarodni sudovi, već koriste termin "strašan" i "užasan" zločin.

XS
SM
MD
LG