Dostupni linkovi

Vučić najavio da će posetiti Priboj zbog ‘međunacionalnih tenzija’


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da će u 12. januara biti u Priboju kako bi se "spustile narasle međunacionalne tenzije i preduzele konktne mere".

On je, na svom zvaničnom instagram profilu, uz najavu, 10. januara objavio i sliku na kojoj je sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem na terasi Predsedništva Srbije.

“Iskoristili smo pauzu u teškim razgovorima vezanim za bezbednosnu situaciju u regionu, da izađemo na vazduh i razbistrimo glavu. Dogovorili smo se da u sredu otputujemo u Priboj, kako bismo spustili narasle međunacionalne tenzije, preduzeli neophodne i konkretne mere u vezi sa tim i obezbedili punu sigurnost za sve građane naše Srbije", napisao je Vučić.


U Priboju se prethodnih dana desilo nekoliko incidenata. Početkom januara mediji su objavili video snimak sa jedne privatne proslave na kojoj su bili pripadnici srpske policije u Priboju, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Lokalni portal Sandžakpress je 8. januara objavio da su na dan proslave pravoslavnog Božića dvojica pribojskih policajaca u javnoj komunikaciji na društvenim mrežama pretili muslimanskom svešteniku u Priboju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 10. januara da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 pripadnika Uprave granične policije u Priboju koji su ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti.

Sandžakpress je takođe objavio snimak na kojem se vidi grupa ljudi sa upaljenim bakljama koji na ulicama pevaju stihove „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“.

MUP je u nedelju saopštio da je policija identifikovala osamnaestogodišnjeg mladića koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara pevao pesmu neprimerenog sadržaja.

Priboj je grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

XS
SM
MD
LG