Dostupni linkovi

Vučić rekao da Srbija ne može da potpiše međunarodno pravni sporazum sa Kosovom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije potpisao nijedan dokument u Ohridu "zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije", te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi.

On je ovo rekao 19. marta povodom razgovora u Ohridu o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Niko ne može da nametne obavezu Srbiji da prizna Kosovo. Srbija može da radi na implementaciji do crvenih linija", rekao je on.

On je rekao i da neće da implementira "bilo šta što se tiče članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama".

Istakao je da francusko-nemački plan nije pregovaran, već da se juče pregovaralo o implementacionom planu.

Dogovorena primena evropskog sporazuma za Srbiju i Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00


Vučić je naveo da je 12 puta menjan tekst implementacionog plana.

"Izborio sam se za mnogo bolji papir nego što se očekivalo", rekao je on.

Vučić je naveo i da je za Srbiju važno da ostane na evropskom putu i da misli da se on "neće završiti za četiri godine".

Vučić o Zajednici opština sa srpskom većinom

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da je dogovoreno da "ono što je dostignuto u dijalogu bude primenjeno" kada je reč o Zajednici opština sa srpskom većinom.

On je rekao da je premijer Kosova na sastanku govorio o "tri stuba" na kojima treba da bude zasnovana Zajednica, ali da to Srbija ne može da prihvati jer je to dogovoreno Briselskim sporazumom.

"Zajednica je važna jer Srbi dobijaju institucionalni okvir za delovanje", rekao je Vučić.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine, a dve godine kasnije su utvrđeni principi na osnovu kojih će ona biti formirana – pravni okvir, finansiranje, struktura, oblasti delovanja i ostalo.

Kosovo se oštro protivilo formiranju Zajednice uz obrazloženje da može štetno da utiče na unutrašnju funkcionalnost, ali je Kurti, nakon insistiranja međunarodne zajednice, izneo nekoliko uslova pod kojima ona može biti formirana.

Šta je dogovoreno u Ohridu?

Vučić je juče nakon sastanka u Ohridu rekao da je nekakav dogovor postignut, ali da ništa nije potpisao. Dodao je da je napravljen pomak u konstruktivnom razgovoru.

Predsednik Srbije se u Ohridu sastao sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem, a odvojeno su se sastali i sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da su Kosovo i Srbija posle 12 sati razgovora postigli dogovor o evropskom predlogu.

"Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa među njima", rekao je on, osvrćući se na evropski predlog koji su strane prihvatile 27. februara u Briselu.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je poručio da je postignut "javni dogovor" ali da je Srbija odbila da ga potpiše.

"Osnovni dogovor je de fakto priznanje. Dakle, ovo je de fakto priznanje Kosova i Srbije", rekao je Kurti.

U predlogu EU se ne spominje uzajamno priznanje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet.

Predlog je poznatiji kao francusko-nemački plan i podržale su ga Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG