Dostupni linkovi

Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Ohridu 18. marta 2023.
Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Ohridu 18. marta 2023.

Borelj nakon sastanka u Ohridu: Imamo dogovor

Sastanak o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa

  • Sastanak u Ohridu je organizovan sa očekivanjem da se dve strane usaglase o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije
  • Pre zajedničkog susreta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti odvojeno su se sastali sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom
  • Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
  • Za Srbiju je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom preduslov za normalizaciju odnosa
  • Za Kosovo je prioritet implementacija plana EU
  • U dokumentu od 11 članova se ne spominje uzajamno priznanje, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet
  • Desničarske stranke i udruženja u Srbiji protive se potpisivanju sporazuma, jer smatraju da se njime priznaje nezavisnost Kosova
  • Predlog je poznatiji kao francusko-nemački plan i podržale su ga SAD
01:30 19.3.2023.

Dogovorena primena evropskog sporazuma za Srbiju i Kosovo

Imamo dogovor, izjavio je evropski šef diplomatije Žozep Borelj, nakon pregovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o primeni sporazuma za normalizaciju odnosa dve države. Posrednik na samitu u Ohridu bila je Evropska unija. Borelj je istakao da će Brisel nadzirati poštovanje dogovora, jer je on sada deo pregovaračkog okvira Srbije i Kosova na njihovom putu ka članstvu u EU, a da će nepoštovanje dogovora imati posledice.

Dogovorena primena evropskog sporazuma za Srbiju i Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Ovime završavamo današnji blog. Hvala na pažnji.

00:31 19.3.2023.

Tekst Aneksa za sprovođenje evropskog predloga

Evropska unija objavila je tekst Aneksa za implementaciju evropskog predloga, nakon što su ga lideri Kosova i Srbije usaglasili na sastancima održanim u Ohridu u Severnoj Makedoniji 18. marta. Ovo je sadržaj tog teksta:

  • Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.
  • Strane uzimaju u obzir da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane primećuju da će Facilitator (EU) odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazile nove obaveze Srbije koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Dnevni red Kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.
  • Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.
  • Da bi se primenio član 7 (koji se odnosi na samoupravljanje Srpske zajednice na Kosovu), Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.
  • Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.
  • Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene.
  • Kosovo i Srbija se slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog.
  • Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.
  • Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.
  • Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.
  • Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i financijsku pomoć koju dobijaju od EU.
00:05 19.3.2023.

Kurti: Ovaj sporazum je de fakto priznanje

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je poručio da je postignut "javni dogovor" ali da je Srbija odbila da ga potpiše.

Rekao je da je sada na EU je da pronađe mehanizam da implementacija aneksa sporazuma bude pravno primenljiva.

"Osnovni dogovor je de fakto priznanje. Dakle, ovo je de fakto priznanje Kosova i Srbije", rekao je Kurti.

Dodao je da će aneks, oko kog su se Kosovo i Srbija usaglasili na sastanku u Ohridu, objaviti Evropska unija.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja, da sporazum predviđa brz početak procesa stvaranja samoupravnog mehanizma za srpsku zajednicu na Kosovu, Kurti je rekao da će tako nešto biti urađeno na osnovu najviših standarda.
"To nije samoupravljanje, to je samonadziranje", rekao je premijer Kurti odgovarajući na pitanje da li će se formirati Zajednica opština sa srpskom većinom.
"Postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nesrpske većinske zajednice i naravno da ćemo se rukovoditi najvišim standardima da Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakvo kršenje (prava), bilo kakvu diskriminaciju", rekao je on.
Kurti je podvukao da je sporazum postignut u Ohridu "najbolji mogući u ovim okolnostima za Kosovo, za odnose Kosova sa Srbijom".
"Mislim da je to solidna platforma da se ide napred, tako da je za nas prihvatljivo", rekao je Kurti.
23:45 18.3.2023.

Eskobar čestitao na postignutom dogovoru

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je čestitao stranama na postignutom dogovoru uz ocenu da je to "težak ali neophodan sporazum".

"Ovo otvara vrata za evroatlanske integracije za obe zemlje, ali otvara vrata i regionu da uđe u novu eru mira", rekao je on u obraćanju novinarima.

Dodao je da će SAD pomoći stranama oko implementacije evropskog predloga, te da će strana pružati "političku i ekonomsku pomoć".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG