Dostupni linkovi

Vučić: Gradimo memorijal u Republici Srpskoj za srpske žrtve zločina


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju novinarima sa patrijarhom Porfirijem (L), episkopom pakračko-slavonskim Jovanom i direktorom Muzeja genocida Dejanom Ristićem, 10. septembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem u Beogradu da je postignut dogovor o izgradnji velikog memorijalnog centra koji će podsećati "na sve zločine nad srpskim narodom".

Centar će, kako je najavio Vučić, biti izgrađen u Donjoj Gradini, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, gde je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od logora u okviru jasenovačkog sistema.

"Danas smo konačno postigli dogovor, i prenosim potvrdu srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, o izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa Porfirijem.

"Činimo to da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto", dodao je Vučić, navodeći da će biti uložen "veliki novac".

Srbija će, kako je rekao, finansirati izgradnju memorijalnog centra sa 80 odsto, a Republika Srpska sa 20 procenata.

Logor Donja Gradina oformljen je u Drugom svetskom ratu 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan do završetka rata 1945. godine. Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor na teritoriji tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), gde su počinjeni masovni zločini nad srpskim, jevrejskim i romskim civilima.

Broj stradalih godinama je predmet naučnih i političkih sporenja u Srbiji i Hrvatskoj, a poimenični popis žrtava koji je izradilo stručno osoblje Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac navodi 83.145 imena.

Vučić je rekao da će na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište u Beogradu, gde su od 1941. do 1944. godine bili zatočeni i ubijani Jevreji, Srbi i Romi, pokušati da otvore paviljone "koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida".

Takođe je najavio inicijativu da leva obala Save dobije naziv "Obala jasenovačkih žrtava".

Na mestu nekadašnjeg logorskog kompleksa Staro sajmište je nakon 1945. godine niklo stambeno naselje, a godinama neometano radi i nekoliko restorana, teretana kao i sportska dvorana.

Logor Staro Sajmište: Mesto biznisa ili sećanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Poglavar SPC Porfirije je zahvalio predsedniku Srbije za veliki trud i brigu koju pokazuje "u odnosu na sve žrtve srpskog naroda", a pogotovo za one koji su nastradali u Jasenovcu.

On je dodao da se pamćenje nikad neće pretvoriti u "zlopamćenje", kao i da se u tamošnjem srpskom manastiru stalno uzdiže molitva za mir i dobro među ljudima.

XS
SM
MD
LG