Dostupni linkovi

Vučić: Srbija poručuje da se Jasenovac i Oluja neće ponoviti


Sa ceremonije povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu, Donja Gradina, BiH (8. maj 2021.)
Sa ceremonije povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu, Donja Gradina, BiH (8. maj 2021.)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. maja u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini (BiH) da se "novi Jasenovci i nove 'Oluje' " više neće dogoditi srpskom narodu, i da to poručuje "mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija, dostojanstvenija Srbija nego što je bila u prethodnih 30 godina".

"Izgubili smo živote, imanja, ali sećanja, jedinu prepreku novim zločinima više nikad ne smemo da izgubimo", rekao je Vučić, na ceremoniji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je rekao da su Srbi nacija koja je najviše stradala na tim prostorima "što neće niko priznati ni u Evropi, svetu i regionu" i da su u tome "uzalud brojevi i činjenice".

"Srbija zna da svu veličinu mora da pronađe u svom, a ne tuđim dvorištima i da su joj potrebne komšije i da je ona potrebna njima, da su rad i saradnja jedini odgovor koji donosi život svima", rekao je on i naglasio da se na prvom mjestu mora zapamtiti da je mir najvažniji za srpski narod.

Vučić je također rekao da je međunarodno pravo sahranjeno i da srpski narod ne smije pristati na šutnju koja bi prouzrokovala nove Jasenovce.

"Srpski narod u celini mora da bude deo međunarodne zajednice, nikad sebi više da dozvolimo da budemo izolovani. Nema sumnje da je međunarodno javno pravo odavno sahranjeno, da pravde u međunarodnim odnosima nema, da licemerje i dvostruki standardi vladaju i upravljaju politikama velikih sila i to kažem ovde u lice njihovim predstavnicima", naglasio je Vučić.

Najava višemilionske pomoći za četiri općine u BiH

Vučić je najavio da će Srbija izdvojiti "deset-dvanaest miliona eura pomoći za tri općine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska - Kozarska Dubica, Kostajnica i Nevesinje te za općinu Drvar u entitetu Federacija BiH" u kojoj većinu stanovništva čine Srbi.

Najavio je i izgradnju velikog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.

"Naša namera nije da pokazujemo da simbolično prisustvujemo, nego da pomognemo Republici Srpskoj. Ni ovi načelnici se nisu nadali da ćemo toliko para da damo. Deo će da ide u kešu, deo u projektima. To je naš interes. Da ljudi ostanu da žive u svojim opštinama", kazao je Vučić nakon sastanka u Kozarskoj Dubici, općini na sjeveru BiH, s načelnicima tih općina.

Dodik i Vučić na sastanku s načelnicima u Kozarskoj Dubici (8. maj 2021.)
Dodik i Vučić na sastanku s načelnicima u Kozarskoj Dubici (8. maj 2021.)

Sastanku su prisustvovali i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Sastanku su prisustvovali i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević te Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Oni su prisustvovali i komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini gdje su im se pridružili i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi Srpske i gdje je održan vjerski obred i polaganje cvijeća te paljenje svijeća.

Vučić je najavio i izgradnju velikog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.

"Naša namera je da svaki Srbin koji živi bilo gde mora da poseti Donju Gradinu, za nas je to veoma važno, jer onaj ko nema kulturu sećanja ne može da radi na budućnosti", kazao je Vučić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je zahvalan Srbiji i predsjedniku Vučiću na nesebičnoj i kontinuiranoj pomoći koju pruža Republici Srpskoj.

On je naglasio da žrtve koje su pale u borbi protiv fašizma treba da budu stalni podsjetnik i opomena da sloboda, mir i pravda nemaju cijenu.

"Naša je obaveza da sadašnjost i budućnost gradimo dostojanstveno na najvećim vrijednostima i najjačim temeljima svakog savremenog društva a to su - mir, sloboda i ravnopravnost, i da nas u tome ne zaustavi niko i ništa", kazao je Dodik.

XS
SM
MD
LG