Dostupni linkovi

U Berlinu bez najave novog susreta Kurtija i Vučića, Šolc kaže da je i priznanje Kosova deo dijaloga


Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak (levo) sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (u sredini) i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na neformalnoj večeri u Berlinu 4. maja 2022.

Nema najava kada će doći do narednog susreta Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou u Briselu, što je bio cilj neformalne večere koju je 4. maja, na inicijativu nemačkog kancelara, u Berilnu organizovao specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Lajčak je na kraju susreta potvrdio da će se 13. maja sastati glavni pregovarači Kosova i Srbije Besnik Bislimi (Bisljimi) i Petar Petković, ali je to najavio i 29. aprila.

Putem Twittera se oglasio i kosovski premijer Albin (Aljbin) Kurti koji takođe nije govorio o budućem susretu sa beogradskim sagovornikom u okviru dijaloga.

"Nedavna ruska agresija u Ukrajini doprinela je našim neslaganjima. Ali ostajemo privrženi principijelnom dijalogu sa Srbijom u cilju sporazuma koji je usmeren na uzajamno priznavanje", objavio je Kurti.

Budući susret sa Vučićem, kako je Kurti izjavio novinarima u Berlinu, zavisiće od onoga što će se postići tokom susreta glavnih pregovarača 13. maja u Briselu.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se uoči neformalne večere 4. maja u Berlinu sastali sa nemačkim kancelarom Olafom Scholtzem (Šolc).

Šolc ih je pozvao na odvojene susrete kako bi ih ohrabrio da nastave pregovore o normalizaciji odnosa budući da je dijalog stagnirao prošle godine.

Šolc: I priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga

Nemački kancelar je nakon razgovora izjavio da je i priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je naveo da je napredak u dijalogu od "ogromnog" značaja kako za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, tako i za evrointegracije obe zemlje.

Osvrćući se na budući sporazum između Prištine i Beograda, nemački kancelar je rekao da će dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

"Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje", izjavio je premijer Kosova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom, Berlin, 4. maj 2022.
"Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje", izjavio je premijer Kosova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom, Berlin, 4. maj 2022.

Kurti: Međusobno priznanje da bude u centru dijaloga

Kosovski premijer Albin Kurti je na konferenciji za novinare sa Šolcom takođe naglasio da "međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa" pregovora sa Srbijom.

"Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje. Priznanje ne treba doći na kraju jednog dugog procesa, nego treba da bude glavni deo procesa", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je Kosovo "proaktivno i konstruktivno" u dijalogu, te da donosi predloge koji su u skladu sa vrednostima Evropske unije.

"Posvećeni smo brzom postizanju konkretnih rezultata i punoj saradnji", izjavio je premijer Kosova.

Kurti je najavio i da će Kosovo ubrzo predati aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope (SE) kao i u Partnerstvu za mir.

Nakon susreta sa Kurtijem, nemački kancelar je primio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šolc je na konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da sve dogovorene obaveze u dijalogu Srbije i Kosova moraju biti ispoštovane i da jednostrani potezi nisu od koristi.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane", rekao je Šolc.

Vučić: Srbija je čvrsto opredjeljena za evropski put
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Vučić: Daćemo sve od sebe ka kompromisu

Vučić je izjavio da će Srbija "dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rešenju".

"Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje", rekao je Vučić.

Nemački kancelar Olaf Scholz (L) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolaze na konferenciju za novinare posle razgovora u Berlinu, 4. maj 2022.
Nemački kancelar Olaf Scholz (L) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolaze na konferenciju za novinare posle razgovora u Berlinu, 4. maj 2022.

Susret glavnih pregovarača 13. maja

Na inicijativu Olafa Scholtza, organizovana je radna večera kojoj su prisustvovali Lajčak, Vučić i Kurti.

"Pozdravljam priliku za razgovor tokom neformalne večere o dijalogu sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem u Berlinu. Zahvalan sam nemačkoj vladi na gostoprimstvu. Nastavićemo diskusiju na nivou glavnih pregovarača 13. maja", napisao je Lajčak na Twitteru.

Uoči večere, Vučić, Kurti i Lajčak su zajedno razgovarali sa specijalnim nemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, kao i jednim od savetnika nemačkog kancelara Olafa Scholtza.

Nemački kancelar je na konferenciji za novinare izrazio spremnost da ponudi njegove kadrove kako bi se pomoglo dijalogu.

Pokretanje dijaloga, prema izvorima iz nemačke vlade, od velike je važnosti za samog kancelara, koji je ovom pozivnicom pokazao spremnost da se lično uključi kako bi pomogao proces.

Kako tvrde diplomate iz EU, ovaj period je idealan za napredak u procesu. Kako oni upozoravaju, napredak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa treba da se desi u predstojećem periodu jer su ova i naredna godina idealne kako proces ne bi imao nikakvih smetnji.

Ulazak u 2024. godinu bez sporazuma se smatra "riskantnim" jer počinju predizborni procesi u EU i SAD, zbog čega će prilike na Zapadnom Balkanu, a i dijalog, izgubiti fokus relevantnih aktera iz međunarodne scene.

Aljbin Kurti, koji je funkciju šefa kosovske vlade preuzeo u martu prošle godine, samo dva puta se sastao sa beogradskim sagovornikom u dijalogu, Aleksandrom Vučićem.

Oba susreta, koja su održana na leto 2021, protekla su u veoma zaoštrenoj atmosferi, a oni se nisu ustručavali da nakon oba susreta optuže i vređaju jedan drugog i pred novinarima.

Miroslav Lajčak koji u ime EU posreduje u procesu, u više je navrata ponovio da će obojicu pozvati na novu rundu samo kada vidi naznake da su spremni da napreduju u dijalogu.

XS
SM
MD
LG