Dostupni linkovi

Lajčak najavio susret pregovarača Srbije i Kosova za 13. maj


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, potvrdio je da će naredni sastanak glavnih pregovarača biti održan 13. maja. Na sastanku će se, prema Lajčaku, pokušati pronaći rešenje za registarske tablice.

On je na svom nalogu na Twitteru potvrdio da je u protekla dva dana obavio konsultacije sa glavnim pregovaračima iz Prištine i Beograda, Besnikom Bislimijem (Bisljimi) i Petrom Petkovićem te da je tom prilikom došlo do dogovora da se sastank održi kroz dve nedelje.


Ranije ove nedelje, evropske diplomate su novinarima potvrdili da je Miroslav Lajčak uputio pozivnice za ststanak glavnih pregovarača već u toku ove sedmice.

Dogovor o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova nije postignut, na sastanku koji je održan 21. aprila, iako je to bio krajnji rok u skladu sa dogovorom koje su strane postigle 30. septembra.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama se tiho održava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Naime, kriza oko tablica je nastala nakon što je kosovska vlada, sredinom septembra 2021. uvela mere reciprociteta za vozila koja iz Srbije ulaze na Kosovo. Prema tim merama, svi koji upravljaju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz Srbije morali su te tablice zameniti probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim nalepnica", kao privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

XS
SM
MD
LG