Dostupni linkovi

Vučić najavio da će tražiti sednicu Saveta bezbednosti UN zbog Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua Rojtersu u Beogradu, Srbija, 9. juna 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua Rojtersu u Beogradu, Srbija, 9. juna 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 6. jula da će tražiti razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga i hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog situacije na Kosovu.

On je rekao da će tražiti od Saveta bezbednosti da "pokrene hitne mere" da bi zaštitio Srbe na Kosovu.

"Tražićemo sa Savet bezbednosti naloži KFOR-u da onemoguće na terenu delovanje bezbednosnih snaga koje ugrožavaju živote, bezbednost", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija tražiti da se izvrši "demilitarizacija svih naoružanih albanskih formacija u skladu sa Rezolucijom 1244".

Vučić je rekao i da je Srbija uradila sve što je mogla da bi došlo do deeskalacije situacije na Kosovu, ali da se na Kosovu sprovodi "akcija pogroma, progona i etničkog čišćenja" Srba koja je "dobro organizovana i podržana od dela međunarodne zajednice".

On je rekao i da se vrši "kriminalizacija srpskog naroda" na Kosovu.

On je u tom kontekstu komentarisao i izjavu britanske parlamentarke Ališe Kerns da se iz Srbije švercuje oružje na Kosovo vozilima Hitne pomoći, te da se "skladišti" u prostorijama Srpske pravoslavne crkve.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns je to izjavila u britanskom parlamentu 4. jula.

On je naveo da je Kerns "lobista" Kosova.

"Mi provodimo istragu protiv tebe, da vidimo ko te sve plaća", poručio je Vučić Kerns.

Vučić je takođe rekao i da je na nekom od sastanaka premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao "najvećem neprijatelju".

Do tenzija na severu Kosova došlo je krajem maja kada su novi albanski gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, usprkos protivljenju lokalnih Srba koji su bojkotovali izbore.

Evropska unija i druge zapadne zemlje traže hitnu deeskalaciju situacije, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Vučić o zabrani izvoza oružja i zahtevu Srpske liste

Vučić je najavio da će sledeće nedelje verovatno potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije iz Srbije, kao i bilo kakvog oružja "zato što je vitalni nacionalni interes Srbije ugrožen".

On je rekao da sve treba da bude pripremljeno u slučaju agresije na Srbiju.

"Srbija se ne sprema za bilo kakve ratove, ali je spremna da sačuva živote svog naroda", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija razmotriti zahtev Srpske liste, vodeće partije Srba na severu Kosova, da proglasi specijalne jedinice Policije Kosova terorističkom organizacijom.

"Nećemo žuriti sa tom odlukom jer ona donosi dramatične posledice", rekao je Vučić i dodao da će odluke donositi na odgovoran način i u sledećih 14 dana obavestiti o tome međunarodne partnere.

Srpska lista zatražila je od Vlade Srbije 3. jula da "specijalne jedinice" Policije Kosova, obaveštajne strukture i sve "saradnike tih struktura" proglasi "terorističkim organizacijama jer ugrožavaju mir na ovim prostorima".

Vlada Kosova je "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu", dve organizacije za koje se veruje da deluju na severu Kosova, 29. juna proglasila terorističkim organizacijama uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG