Dostupni linkovi

Episkop britanskom ambasadoru: Zbog tvrdnji o oružju pogoršana bezbednost SPC na Kosovu


Manastir Gračanica
Manastir Gračanica

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je 5. jula britanskom ambasadoru na Kosovu da su tvrdnje britanske parlamentarke da se preko srpskih crkava na severu Kosova vrši ilegalno unošenje oružja značajno pogoršala bezbednost Srpske pravoslavne crkve (SPC), objavili su iz britanske ambasade.

Vladika Teodosije 5. jula se tim povodom sastao u manastiru Gračanica sa britanskim ambasadorom u Prištini Nikolasom Abotom kojem je preneo zabrinutost povodom izjave britanske parlamentarke Ališe Kerns, navodi se na Facebook profilu britanske ambasade.

Vladika je naglasio da ova vest, koju je u međuvremenu demantovao KFOR, da ozbiljno može da oteža proces deeskalacije tenzija na severu Kosova i dijalog, navodi se u saopštenju Ambasade.

On je ponovio stav Crkve da se zalaže za mir među svim građanima na Kosovu i da ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa srpskim pravoslavnim crkvama.

Ambasador Abot je izrazio zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na severu Kosova, pomenuvši važnu ulogu Crkve u poboljšanju odnosa u zajednici i naglasivši hitnu potrebu za deeskalacijom.

Istovremeno, šef srpske diplomatije Ivica Dačić 5. jula je pozvao na razgovor otpravnika poslova Ambasade Velike Britanije i Severne Irske Dominika Otveja povodom izjave britanske poslanice i predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns.

Ona je dan ranije izjavila u britanskom parlamentu da se iz Srbije švercuje oružje na Kosovo vozilima Hitne pomoći, te da se "skladišti" u prostorijama Srpske pravoslavne crkve.

"Ministar spoljnih poslova Dačić odbacio je ovakve optužbe", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio navode britanske poslanice kao "izmišljotine i neistine".

U međuvremenu se oglasio KFOR, uz navode da se događaji koje pominje britanska poslanica odnose na 2022. godinu, "kada je Kraljevski bataljon (Royal Fusilier Battalion) bio angažovan na severu Kosova kao podrška misiji KFOR".

Kažu da je navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno štabu KFOR-a, ali da nakon istrage nisu pronađeni dokazi.

"Za potpunu informaciju, ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, a to je u nadležnosti Kosovskih bezbednosnih organizacija", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve zatražila je hitnu istragu, te dodala da se na ovaj način "kriminalizuje" crkva, a sveštenstvo dovodi u opasnost.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da se radi na proveri informacija da se oružje iz Srbije na Kosovo švercuje vozilima Hitne pomoći, te da se "skladišti" u prostorijama Srpske pravoslavne crkve. On je najavio da bi do kraja nedelje trebalo da se zna nešto više.

XS
SM
MD
LG