Dostupni linkovi

Međusobno priznanje Srbije i Kosova želja EU, ne i Srbije izjavio Vučić


Pregovarački okvir odnosi se na "normalizaciju odnosa", ne i na priznanje, izjavio je 15. juna predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagujući na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, u kom se prvi put decidno navodi očekivanje "međusobnog priznanja" Srbije i Kosova.
Pregovarački okvir odnosi se na "normalizaciju odnosa", ne i na priznanje, izjavio je 15. juna predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagujući na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, u kom se prvi put decidno navodi očekivanje "međusobnog priznanja" Srbije i Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 15. juna da međusobno priznanje Srbije i Kosova želja Evropske unije (EU), ne i Srbije.

Vučić je tako reagovao na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojem se prvi put decidno navodi očekivanje "međusobnog priznanja" Srbije i Kosova.

"Međusobno priznanje je njihova želja, lepo je da to žele, mi to ne želimo. I kao što rekoh – svako svoj posao, oni svoj, mi svoj", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja dela obilaznice oko Beograda.

On je istakao da ne spori značaj usvojenog dokumenta, ali je izrazio uverenje da će i "novi sastav parlamenta i nova vlada potvrditi sve što je on danas saopštio".

Vučić je takođe rekao da se pregovarački okvir odnosi na "normalizaciju odnosa", ne i na priznanje.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) je 14. juna usvojio izveštaj u kome se prvi put poručuje da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude "zasnovan na međusobnom priznanju".

Ova ocena je uneta prilikom glasanja amandmana u konačnom izveštaju o Srbiji u Spoljnopolitičkom komitetu EP (AFET).

Za izveštaj je glasalo 50 članova AFET-a, protiv je bilo pet, dok su tri člana bila uzdržana.

Osim odnosa sa Kosovom i vladavine prava u zemlji, izglasani izveštaj obuhvata i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije, kao kriterijum za ukupan napredak Srbije u pristupnom procesu u EU.

'Nemoguća borba' sa energentima za zimu

Govoreći o priprema za narednu zimu, u svetlu energetske krize koja je usled rata u Ukrajini pogodila Evropu, Vučić je naveo da su pripreme u toku, ali da je reč o "nemogućoj borbi".

"Država krvari, ali naporno radimo i spremamo mnogo para za zimu, jer smo štedeli i nismo se njime razbacivali pred izbore", naveo je Vučić.

On je najavio da utiskivanje gasa u skladište Mađarsku, što su 10. juna dogovorili ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, počinje najkasnije početkom jula.

"Verujem da ove dodatne količine gasa počinjemo da utiskujemo početkom jula najkasnije u Mađarsku, a danas imamo 205 miliona kubnih metara (gasa) u našem delu skladišnog prostora u Banatskom Dvoru", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija plaća odmah sve što može, kada je reč o nabavci energenata za predstojeću zimu:

"Sve što možemo, punimo sada, plaćamo sada. Bolje je da sada dajemo pare nego kad gas bude 5.000 dolara."

Sijarto i Mali su u Beogradu 10. juna dogovorili iznajmljivanje prostora za 500 miliona kubnih metara gasa, koje će Srbija moći da koristi tokom zime.

Na koji period je oročen sporazum i koliko će Srbija plaćati skladištenje, informacija je koju zvaničnici dve zemlje nisu otkrili.

Srbija je na iznajmljivanje skladišta u susednoj Mađarskoj bila primorana, jer nema dovoljno svog prostora.

Proširenje jedinog skladišta na teritoriji Srbije Banatski Dvor zvaničnici najavljuju godinama unazad, ali projekat nije završen.

Istovremeno Srbija ne koristi ni ceo kapacitet svog skladišta, jer polovinu vlasništva drži ruski Gasprom.

XS
SM
MD
LG