Dostupni linkovi

Vučić najavio dolazak na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu


Aleksandar Vučić u obraćanju nakon sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu 20. januara.
Aleksandar Vučić u obraćanju nakon sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu 20. januara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će doći na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu koja bi trebalo da bude održana u narednim danima i da će odgovoriti na sva pitanja poslanika.

Vučić je u video obraćanju na svom Instagram profilu 25. januara rekao da mu je "žao što pojedine opozicione političke stranke" nisu prihvatile njegov poziv na konsultacije o evropskom predlogu za rešavanje pitanja Kosova.

On je rekao i da je "pre dva dana građanima rekao istinu o svim problemima sa kojima se suočavamo po pitanju Kosova".

Vučić je prethodno 23. januara u obraćanju javnosti izjavio je da mu je evropsko-američki diplomatski tim preneo da će, ukoliko ne prihvati francusko-nemački plan za Kosovo, Srbija biti suočena sa zaustavljanjem evropskih integracija i investicija, kao i sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu.

Radi se o predlogu EU za normalizaciju odnosa Srbije i bivše pokrajine, Kosova, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD, a koji je Beogradu i Prištini predstavljen u septembru i decembru 2022. godine.

"Ništa nisam skrivao od vas. Rekao sam vam i kako i koliko smo se borili i kako nameravamo da se borimo u budućnosti za našu zemlju", rekao je Vučić u video poruci na Instagramu 25. jaunara.

Dodao je i da je svim političkim akterima ponudio razgovor i konsultacije o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

"Rekli su da ne žele da razgovaraju, ili bar dobar deo njih, već žele javnu manifestaciju, predstavu za svoje političko delovanje. Žao mi je što nisu razumeli da je država važnija od političkih interesa bilo koje stranke, bilo koga od nas", rekao je Vučić.

Šta je rekla opozicija?

Predsednik opozicione Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je 24. januara da ta partija nije dobila nikakav poziv za sastanak na temu francusko - nemačkog predloga za rešavanje problema Kosova, ali da se "ne bi odazvao ni ukoliko bi takav poziv stigao".

"Ako poziv ipak stigne do nas neću ići, jer je cilj tog sastanka isključivo da se u javnosti stvori utisak kako se Vučić konsultuje o važnim državnim pitanjima sa drugim političkim akterima, a to jednostavno nije tako. On se ne konsultuje ni sa kim, samo mu je potrebno da stvori takav utisak zbog suočavanja sa nepopularnim odlukama", rekao je Lutovac.

Lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je rekao da je neophodno da građani najpre vide predlog EU za Kosovo, a da o njemu treba raspravljati u Skupštini.

"Za mene bi bio zločin da neko prizna Kosovo, ali za mene bi bio zločin i da neko generacijama koje dolaze i našoj deci uskrati evropsku budućnost. Srbija je evropska zemlja. Mi smo evropski narod", rekao je Đilas.

Šef poslaničke grupe opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je 24. januara predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću zahtev za hitno sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi predsednik Srbije obavestio javnost i poslanike o sadržaju nemačko-francuskog plana za Kosovo.

"Mi nećemo kod Vučića na kanabe i na tajne sastanke, nego tražimo da se o rešavanju najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja otvoreno razgovara u skupštini i da poslanici i javnost budu upoznati sa ponudom koja je na pregovaračkom stolu", rekao je Aleksić.

Najavio je da će ukoliko kao šef poslaničke grupe dobije poziv za konsultacije sa Vučićem o Kosovu, o odlasku na taj sastanak odlučivati Predsedništvo Narodne stranke.

I predsednik desno orijentisanog parlamentarnog pokreta Dveri Boško Obradović zatražio je hitnu sednicu Skupštine kako bi se poslanici upoznali sa predlogom EU, kao i sa "opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju".

Predsednik Srbije se 20. januara susreo sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu, a nakon razgovora je izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji evropskog plana.

Predlog EU, u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid, ima jednak pristup stranama, a predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se pominje podrška koju bi strane trebale da pruže jedna drugoj u procesu evropskih integracija. Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG