Dostupni linkovi

Za i protiv Vučićeve spremnosti da normalizuje odnose s Kosovom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu, 20. januara 2023.

Jedna izjava i salva komentara. To je ishod objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je spreman da radi na planu normalizacije odnosa sa Kosovom.

Plan su mu 20. januara u Beogradu predstavile diplomate evropsko-američkog tima i on još nije javan.

Predsednik Srbije je nakon sastanka izjavio da je ta zemlja spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji plana za normalizaciju odnosa Srbije i njene bivše pokrajine Kosova.

Tri dana kasnije, situacija je dovela do toga da i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu Vučić, javno upućuje podršku predsedniku Srbije.

Šta se u međuvremenu desilo?

Gotovo sve političke stranke i javne ličnosti iz sveta politike odredile su se prema izjavi predsednika Srbije.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali je to i dalje je "tabu" tema za političare u Srbiji. Nezavisnost nisu priznavale ni stranke koje su bile na vlasti pre SNS, a koje su danas većinom u opoziciji.

Ko podržava prihvatanje plana?

Otvorenu podršku za prihvatanje predloga o Kosovu dala je Liberalno-demokratska partija (LDP).

Ova stranka nema svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je u saopštenju za medije 22. januara poručio da je ovaj predlog "poslednja prilika da se posle decenija lutanja konačno stavi tačka na kosovski problem".

"Vreme koje smo potrošili sami sebi na odbijanja dosadašnjih predloga učinilo je ovo društvo najnesrećnijim u Evropi, pa smo tako danas udavljeni u nacionalizmu koji je razorio i nas i sve oko nas", napisao je Jovanović.

On je dodao i da će svako buduće rešenje biti nepovoljnije po Srbiju.

Regionalna opoziciona stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je u svom saopštenju zahtevala od Vučića da "što pre prihvati sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova".

"Vučić mora da prestane sa neodlučnom politikom i da spasi Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja", rekao je 21. januara Bojan Kostreš, predsednik LSV.

Kako je poručio, jedini put razvoja i modernizacije Srbije je ulazak u Evropsku uniju.

Ova stranka nema svoje predstavnike u Skupštini Srbije, a u Skupštini Vojvodine ima pet predstavnika.

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) i bivši šef diplomatije Srbije Vuk Drašković je na svom Tviter (Twitter) profilu napisao da plan o Kosovu "mora biti prihvaćen".

"Svaki drugi plan bio bi nepovoljan po Srbiju i Srbe na Kosovu. Setimo se tragičnih iskustava i posledica zbog svih planova koje nismo prihvatili u ratnom raspadu Jugoslavije", stoji u nastavku tvita.

Pored opozicionih stranaka, podršku je pružila i bivša ministarka energetike i rudarstva i članica Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke, Zorana Mihajlović.

Ona je na svom Instagram profilu napisala da za nju dileme nema, a da "život u prošlosti nije opcija".

"Na pitanju Kosova mi odlučujemo hoćemo li istinski početi da rešavamo naše probleme. Probleme između sebe i sa drugima oko nas", stoji u opisu objave.

Zahtevi za javno objavljivanje plana

Sa druge strane, predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je, gostujući na televiziji Prva 22. januara, rekao da je neophodno da građani najpre vide predlog EU za Kosovo, a da o njemu treba raspravljati u Skupštini.

SSP je najveća opoziciona stranka u Skupštini Srbije, a njen lider je nekadašnji član Demokratske stranke, koja je bila na vlasti pre dolaska naprednjaka 2012.

"Za mene bi bio zločin da neko prizna Kosovo, ali za mene bi bio zločin i da neko generacijama koje dolaze i našoj deci uskrati evropsku budućnost. Srbija je evropska zemlja. Mi smo evropski narod", rekao je Đilas.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je na svom Tviter nalogu 21. januara napisao da se ovaj sporazum tiče "naših najviših nacionalnih interesa".

"Nedopustivo je da predsednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama", napisao je Tadić, koji je, kao i Đilas, bivši član demokrata.

Ana Brnabić je na svom Tviter nalogu postavila objavu u kojoj je iznela optužbe na račun bivše vlasti za odnose Srbije i Kosova. Tadić je na to odgovorio pozivom na TV duel.

"Ako možete ovakve optužbe javno da iznesete, a tiču se najviših nacionalnih interesa, trebalo bi da možete i da omogućite da građani čuju i drugu stranu. Na TV duel Vas pozivam kao bivši predsednik i predstavnik vlasti koju optužujete, a ne kao lider opozicije", napisao je Tadić.

Desnica oštra u kritici

Predsednik desno orijentisanog parlamentarnog pokreta Dveri Boško Obradović tražio je 20. januara hitnu sednicu Narodne Skupštine kako bi se poslanici upoznali sa predlogom EU, kao i sa "opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju".

"Nisam od onih u opoziciji koji navijaju da Vučić izda Kosovo da bi ga na tome napadali i rušili. Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret", napisao je Boško Obradović na svom Tviter nalogu.

I predsednik desno orijentisane opozicione Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, ispred koalicije NADA zahtevao je da se objavi sadržina plana EU za Kosovo "jer o sudbini države ne može da se pregovara tajno i mimo srpskog naroda".

"Smatramo da je neophodno najodlučnije odbaciti zahteve za priznanjem secesije naše južne pokrajine, kao i zahteve za nekakvim njenim članstvom u međunarodnim organizacijama", stoji u saopštenju od 21. januara.

Desni Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je da se o planu za Kosovo izjasne poslanici Skupštine Srbije, kao i građani na referendumu, prenosi Beta.

Glavni odbor POKS je na sednici održanoj u Beogradu 21. januara ocenio da je prihvatanje tog plana od strane bilo kog državnog zvaničnika ili institucije, "neprihvatljivo bez prethodne široke javne rasprave".

"Izražavamo čuđenje kako je to preko noći ovaj sporazum postao prihvatljiv za srpsku stranu kada je mesecima pre toga označavan kao vrlo štetan po državni interes", stoji u saopštenju POKS.

Predsednik Narodne stranke i bivši šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić, poručio je 22. januara na Tviteru da se "ne sme dozvoliti stolica Prištine u UN".

Podrška naprednjaka i koalicionih partnera

Predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik SNS Vladimir Orlić optužio je 23. januara opoziciju da joj je samo stalo da napadne predsednika Aleksandra Vučića.

"Samo da podignu ruku na Aleksandra Vučića, da se zalete na njega, da ga zaspu drvljem i kamenjem, da počnu baražnu paljbu po njemu bukvalno svaki put, šta god radio... I ovi što će za sebe da kažu da su najveći desničari na svetu i ovi što su najveća levica koju je svemir video", rekao je Orlić.

Podršku je pružio i ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, rekavši da napadi na predsednika samo nanose štetu Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić je u svom tvitu, u kom je optužila bivšu vlast za stanje na Kosovu, napisala i da komentari protiv Aleksandra Vučića predstavljaju "besramnu želju da se politički ućari, koliko god teška vremena za Srbiju bila".

Podršku su pojedinačno pružili i pojedini lokalni odbori naprednjaka.

Određeni mediji su preneli da je predsednik Srbije na stranačkom sastanku 22. januara ponudio svoju ostavku, nakon što su mu neimenovane stranačke kolege uputile kritiku. Tvrdnje do objave ovog teksta nisu potvrđene, niti demantovane.

Predsednik Srbije je, u međuvremenu, 23. januara prisustvovao sednici Vlade Srbije, posvećenoj Kosovu. Kako se navodi u saopštenju, on je tada od ministara tražio punu posvećenost, marljivost i još žešći i snažniji rad u budućnosti.

XS
SM
MD
LG