Dostupni linkovi

Vučić kineskom šefu diplomatije: Srbija podržava politiku 'Jedne Kine'


Državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Jiem i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 28. oktobra 2021.
Državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Jiem i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 28. oktobra 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je državnom savetniku i ministru spoljnih poslova Kine Vang Jiemu, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, da Beograd podržava politiku „Jedne Kine“.

„Hvala vam na podršci teritorijalnom integritetu Srbiji. To činite baš na onaj način kako i Srbija podržava politiku jedne Kine“, poručio je Vučić.

Politika „Jedne Kine“ insistira na tome da su kopnena Kina i Tajvan neotuđivi delovi jedinstvene Kine. Srbija pak ne priznaje nezavisnost Kosova, koju je ova nekadašnja južna sprska pokrajina proglasila 2008. godine.

Vučić je naglasio da Srbija sa Kinom nema otvorenih pitanja u političkoj sferi i da dve zemlje odlično sarađuju u svim međunarodnim institucijama i organizacijama.

„Naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije čudo što ga neretko nazivamo čeličnim“, ocenio je Vučić.

Vučić je naveo da činjenica da su Kina i Srbija utrostručile trgovinsku razmenu u pet godina najbolje oslikava međusobne odnose.

„U ovom trenutku sa Kinom imamo gotovo 8 milijardi zajedničkih projekata, Kina nam je danas treći trgovinski partner, podržavano jedni druge u međunarodnim institucijama i organizacijama, imamo izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo“ rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da je kineski ministar spoljnih poslova istakao neophodnost saradnje u inovativnim tehnologijama, robotici, veštačkoj inteligenciji.

„Na taj način i uz podršku Kine nesumnjivo je da Srbija može da ide u korak sa najrazvijeniom zemljama sveta“, ocenio je Vučić.

On je kineskom šefu diplomatije zahvalio na „ogromnim“ investicijama u Srbiji i mogućnosti da Srbija učestvuje u Inicijativi „Jedan pojas - jedan put“.

Srbija je deo kineske državne inicijative "Pojas i put" sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (17 + 1) za ponovno otvaranje zapadnih trgovinskih kanala koji slede drevni Put svile kako bi Kina napajala svoju privredu.

Vang: Primećujemo primedbe zbog saradnje Srbije i Kine

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Jiem rekao je da su u Kini ponosni razvojem odnosa sa Srbijom i što imaju "istinskog i dobrog prijatelja“.

„Znamo i primećujemo da ima ocena, čak i primedbi sa strane, zbog saradnje Kine i Srbije. Međutim istrajaćemo u produbljavanju saradnje jer ono što radimo je u cilju mira, stabilnosti i pravednosti na međunarodnoj sceni. Ono što mi radimo je ispravno i mi smo zajedno na ispravnoj strani istorije", poručio je kineski šef diplomatije.

On je rekao da je Kina zahvalna Srbiji na nedvosmislenoj podršci u pitanjima od vitalnog interesa za Kinu.

„Kina će dalje čvrsto podržavati suverenitet, teritorijalni integritet, kao i nezavisnost Srbije“, poručio je Vang.

On je rekao da Kineze za Srbiju vezuju specijalne emotivne veze.

„Milijardu i 400 miliona Kineza zna da na zapadnom kraju evro-azijskog kontinenta imamo jednog čeličnog prijatelja a to je Srbija“, naveo je Vang.

Tokom plenarnog sastanka delegacija Srbije i Kine ministar i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović uručio je kineskim partnerima građevinsku dozvolu za deonicu železničke pruge od Novog Sada u Vojvodini do mađarske granice u okviru pruge Beograd – Budimpešta.

„To znači, dragi prijatelju, da mi za koji dan krećemo i u fizičku izgradnju i tog dela pruge koja će da spoji Srbiju sa Mađarskom, ali i celom centralnom i zapadnom Evropom“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vang se, pre sastanka sa predsednikom Srbije, sastao i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem sa kojim je potpisao Protokol o saradnji dva ministarstva.

Šef kineske diplomatije doputovao je u sredu, 27. oktobra, u dvodnevnu posetu Srbiji.

Tokom prvog dana posete imao je odvojene sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

XS
SM
MD
LG