Dostupni linkovi

Šef kineske diplomatije u dvodnevnoj poseti Beogradu


Ministar spoljnih poslova Kine u poseti Srbiji
Ministar spoljnih poslova Kine u poseti Srbiji

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji doputovao je 27. oktobra u dvodnevnu posetu Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković dočekao je šefa kineske diplomatije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Vang se 27. juna sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Na sastanku premijerka Brnabić zahvalila je na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade .

To je, kako je Brnabić navela, samo "učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm".

Za koga će Srbija proizvoditi Sinofarm vakcine?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Brnabić je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i "novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji" uz napomenu da "dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom".

Premijerka Srbije je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o "uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo", zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i na pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.


"Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga 'Pojas i put' i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ", dodala je predsednica Vlade Srbije.

Vang Ji je, kako se navodi u saopštenju, rekao da prostora za saradnju Srbije i Kine i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Ivica Dačić je na sastanku sa kineskim šefom diplomatije zahvalio, kako piše u saopštenju, “na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije” i istakao “zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima”.

Vang Ji je, kako se navodi, rekao da njegova današnja poseta “predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se sa šefom kineske diplomatije 28. oktobra, a najavljen je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine, koji će otvoriti Vang i Vučić.

Bilateralni sastanak Selakovića i Vang Jia biće takođe održan 28. oktobra, prema najavi Vlade, a pre sastanka, u prisustvu dvojice ministara, biće potpisan Protokol o saradnji dvaju ministarstava spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova sastao se prethodno sa grčkim zvaničnicima tokom posete Atini, a tema razgovora bila je unapređenje kineskih investicija u Grčkoj.

XS
SM
MD
LG