Dostupni linkovi

Vučić: Evropska unija nije popularna u Srbiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Brdu kod Kranja da Evropska unija među građanima Srbije nije popularna i izrazio nadu da se to u narednom periodu može promeniti.

"Dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu, neće da odustane od toga, ali u kojoj je EU najmanje popularna. Da danas imate referendum u Srbiji hoćete li da idete u EU ili ne, građ

ani Srbije bi rekli ne", rekao je Vučić novinarima 12. septembra izražavajući nadu da će se to promijeniti "u narednim mjesecima i godinama", prenosi Beta.

Naveo je da je jedan od glavnih razloga pitanje teritorijalnog integriteta Srbije jer su "svima puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, a teritorijalni integritet Srbije su pogazili kao maljem".

"Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da se taj racionalni impuls kod građana da proradi u budućnosti i da ćemo da razumemo šta su nam stvarni interesi i da ćemo to uspeti da odvojimo od emocija", rekao je on.

Nakon samita Inicijative Brdo-Brioni čiji su domaćini predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović, Vučić je istakao da je u pregovorima Beograda i Prištine sada "sve potpuno drugačije u odnosu na ono što je bilo".

"Prva stvar je - niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga da žele da (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu izvuku argument Kosova iz ruku koji on u razgovorima sa svim zapadnim zvaničnicima koristi", dodao je Vučić.

Samitu su prisustvovali predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG