Dostupni linkovi

Podrška dogovoru Srbije i Kosova u Beogradu i Prištini


Granični prelaz Jarinje, između Kosova i Srbije, 22. april 2022.
Granični prelaz Jarinje, između Kosova i Srbije, 22. april 2022.

Zvaničnici Prištine i Beograda, kao i predstavnici Evropske unije (EU) pozdravili su dogovor Srbije i Kosova o ličnim dokumentima.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti ukazao je na mogućnost slobodnog prelaska granice sa Srbijom za sve građane Kosova, dok je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković naveo da će Srbi sa Kosova moći slobodno da se kreću sa ličnim kartama izdatim u Srbiji.

Prethodno je Žozep Borelj (Josep Borrell), komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, objavio da su dve strane postigle dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Na Tviteru, Borelj je u subotu (27. avgust) objavio da je Srbija pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata iz Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije.

Šta je poručio Kurti?

Normalizacija odnosa mora sadržavati reciprocitet, što impliciraju dobrosusjedski odnosi, izjavio je Aljbin Kurti, premijer Kosova, povodom postignutog dogovora.

"Građani Republike Kosovo, za identifikacionim dokumentima koje izdaje naša zemlje, će moći da pređu granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, dodatnih opterećenja i odlaganja", naveo je Kurti u objavi na Facebooku u subotu, 27. avgusta.

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, na Facebooku je poručila da je "sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrijednosti" te da "Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti".

Zahvalila se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskoj uniji (EU) na podršci, te naglasila da će Kosovo "nastaviti našu posvećenost međusobnom priznavanju".

Prva koja je reagovala iz Vlade Kosova je bila ministarka pravde Albulena Hadžiu (Haxhiu).

Ona je poručila "reciprocitet je princip koji nas čini normalnom državom. Nije protiv nekog, već za nas same".

Poruka iz Vlade Srbije

Nekoliko sati prije nego što je Borelj objavio vijest o dogovoru, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sa konferencije za novinare u Beogradu iznio očekivanja da će EU dati garancije za dogovor o dokumentima.

Pojasnio je da je Srbija spremna da izda jedan opšti "disklejmer" (napomenu) u kojem se navodi da se omogućava korišćenje ličnih karata koje izdaje Kosovo, ali da se to radi samo zbog olakšavanja slobode kretanja pojedincima i da se to ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, ne prejudicira konačni status Kosova i ne predstavlja odustajanje Srbije od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nakon što je objavljena vest o postignutom dogovur, Petar Petković, koji vodi kosovsku kancelariju u Vladi Srbije, najpre se zahvalio za ono što je u pregovaračkom procesu učinio predsednik države Aleksandar Vučić. U nastavku svoje pisane izjave fokusirao se na pitanje slobode kretanja:

"Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra."

Petković je ocijenio da je postignutim dogovorom, kako je rekao, očuvano prisustvo države Srbije na Kosovu.

"To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza", ocijenio je Petković.

Petković je poručio i da vlasti u Srbiji u narednom periodu očekuju izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama.

Šta je prethodilo?

Pregovarački maraton između Srbije i Kosova, uz posredovanje izaslanika EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara (Escobar), inteziviran je u poslednjoj sedmici.

Cilj ove misije bilo je, kako su i dvojica međunarodnih predstavnika izneli, da se spreči eskalacija nasilja nakon 1. septembra. Za tada je Vlada Kosova najavila da će sprovesti svoju odluku o ulazno/izlaznim dokumentima za one koji ulaze i izlaze sa Kosova. Reč je dokumentima koje Srbija traži od građana Kosova za kretanje na njenoj teritoriji od 2011. godine.

Takođe, Kosovo je najavilo da će i pristupiti odluki o zameni srpskih registarskih tablica, sa oznakama Kosova RKS. O tom pitanju dogovor nije postignut.

Prošli put, 1. avgusta, kada je Kosovo pokušalo da sprovede ove odluke na severu zemlje, u četiri opštine naseljene većinom građanima srpske nacionalnosti, oni su organizovali barikade, zbog čega sprovođenje i odloženo za mesec dana.

XS
SM
MD
LG