Dostupni linkovi

Predsednik Srbije tvrdi da iza lažnih dojava o bombama stoje obaveštajne službe dveju država


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da u lažnim dojavama o bombama u avionima za Moskvu učestvuju strane službe sa teritorije dve zemlje. Fotografija: 2. februar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 17. aprila za TV Pink da u lažnim dojavama o bombama u avionima za Moskvu učestvuju strane službe sa teritorije dve zemlje, a prema njegovim rečima, jedna je zemlja Evropske unije, a druga je Ukrajina.

Vučić nije pružio više detalja o ovim navodima.

Vučić je rekao i da je 17. aprila uveče ponovo dojavljeno da se u avionu "Er Srbije" nalazi bomba dok se avion nalazio iznad Slovačke, ali je pilot nastavio da leti jer, kako navodi, "zna da je dojava lažna".

Prema njegovim rečima, "Er Srbija" više nema profit zbog vraćanja letova u prethodnom periodu, kada je na više letova, uglavnom na relaciji Beograd - Moskva, prijavljena bomba.

"Sve ono što smo sitno zarađivali, užasno mali novac, mi ga više nemamo", rekao je Vučić.

Vučić je 20. marta rekao da se proverava ko šalje anonimne dojave o bombama na letovima aviona "Er Srbije" ka Rusiji.

Tokom marta je usledila serija lažnih dojava o bombi na letovima prema gradovima u Rusiji, koje su dovele do kašnjenja i odlaganja letova.

Srbija se nije pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji kojim je zatvoren vazdušni prostor za ruske avio kompanije i privatne ruske letelice, kao deo sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, iz Beograda je povećan broj letova prema i iz Moskve, koji je dostigao 15 letova nedeljno, samo prema glavnom gradu Rusije, uz dodatne letove prema Sankt Peterburgu.

Usled pritisaka za Zapada, Vučić je najavio 13. marta da će 21. marta broj letova na relaciji Beograd - Moskva biti vraćen na redovan broj.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG