Dostupni linkovi

Vučić: Istražujemo lažne dojave o bombama u avionima za Moskvu


Pregled aviona posle dojave o bombi u avionu koji je trebalo da poleti iz Beograda za Moskvu, 15. februar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. marta da se još proverava ko šalje anonimne dojave o bombama na letovima aviona "Er Srbije" ka Rusiji, i dodao da te letove odlažu za 30 minuta da bi sačekali da dojave stignu pre poletanja.

"Mnogi ljudi misle da imaju pravo u današnjem svetu da rade šta hoće protiv suverenih država, ukoliko im se ne dopada, ili ukoliko nije dovoljno poslušničko ponašanje pojedinih država", rekao je Vučić novinarima u Sjenici.

Prema njegovim rečima, poletanje aviona za Moskvu je 19. marta sa namerom odloženo 30 minuta, pošto su dojave uglavnom stizale nakon poletanja aviona.

Tokom prethodne nedelje na mejl adresu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" stiglo je više dojava o navodnim bombama koje se nalaze u avionima na letovima ka Rusiji, zbog čega su avioni morali prinudno da se vrate na aerodrom.

Proverom policije utvrđeno je da su dojave bile lažne.

Srbija se nije pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji kojim je zatvoren vazdušni prostor za ruske avio kompanije i privatne ruske letelice, kao deo sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, iz Beograda je povećan broj letova prema i iz Moskve, koji je dostigao 15 letova nedeljno, samo prema glavnom gradu Rusije, uz dodatne letove prema Sankt Peterburgu.

Usled pritisaka za Zapada, predsednik Srbije Aleksanar Vučić najavio je 13. marta da će od ponedeljka, 21. marta, broj letova na relaciji Beograd - Moskva biti vraćen na redovan broj.

Tako će avioni srpskog nacionalnog prevoznika "Er Srbij" do Moskve leteti osam puta nedeljno, kao što je bilo pre početka ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

XS
SM
MD
LG