Dostupni linkovi

Pregovori o ceni gasa Srbije sa Rusijom posle izbora, najavljuje Vučić


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 17. januara 2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu, 16. marta, da će pregovori Srbije o ceni gasa sa Rusijom početi posle opštih izbora koji su u raspisani za nedelju, 3. april.

"Ko dobije dobije poverenje naroda vodiće te pregovore", rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu, glavnom gradu Autonomne pokrajine Vojvodina na severu Srbije, gde je prisustvovao otvaranju pogona u fabrici nemačko-kineske kompanije "BMTS Technology".

Predsednik Srbije izjavio nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, iako to bio zahtev Evropske unije.

U Srbiji je nekadašnji državni naftni gigant, Naftna industrija Srbije (NIS) od 2008. godine, u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta.

"Kako je krenulo i kako vidim evropske ministre od jutros, oni su rešili da vrate i (iskopavanje) ugalj i nuklearke, sve ono što su nama zabranjivali do pre tri meseca", rekao je Vučić.

Kako je naveo, on ne zna šta će se događati (sa cenama energenata), ali pokušava da za građane obezbedi sve što je najbolje i najjeftinije.

On je rekao da veruje da će biti dovoljno gasa ukoliko ne bude prekida kao u utorak na gasovodu Jamal i u Bugarskoj, kao i da se nada da se u Bugarskoj neće prekidati dotok gasa preko Balkanskog toka, jer u velikoj meri i sama zavisi od tog goriva.

On je takođe naveo da Srbija ima dovoljno osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za potrebe stanovništva, kao i da razmatra izvoz u susedne zemlje "u meri koja neće ugroziti potrebe građana Srbije".

U novembru prošle godine, Vučić je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cena gasa za Srbiju neće biti promenjena, odnosno da će biti ograničena na 270 dolara za hiljadu kubnih metara do maja ove godine.

XS
SM
MD
LG