Dostupni linkovi

Vučić: Policija će saslušati sve u slučaju 'Palma'


Vučić u Briselu, arhivska fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na javnom servisu RTS 23. aprila, da do sada nije želeo da se izjašnjava o optužbama za seksualno zlostavljanje i podvođenje žena na račun lidera Jedinstvene Srbije i koalicionog partnera u vladajućoj većini Dragana Markovića Palme. Smatra da to nije posao za političare, već za nadležne organe i institucije.

Vučić je rekao i da će policija saslušati sve – od Markovića do Tepić, kako bi se utvrdile sve činjenice. Inače, optužbe je iznela Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke Slobode i Pravde (SSP).

Ona je na konferenciji za medije 19. aprila optužila Markovića za podvođenje maloletnica na privatnim zabavama u Jagodini gde je on na funkciji predsednika Skupštine. Marković je optužbe demantovao.

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je 20. aprila predmet povodom navoda, a 23. aprila Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je da za postupanje u predmetu ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Predsednik Srbije je rekao za RTS da je dobro što je predmet izmešten iz Jagodine u Kraljevo, kako bi se obezbedilo da „ne bude nikakav pritisak ni na koga“.

"Ovo više nije politika, jer ako se pokaže da je istina, biće jezivo, ali ako se pokaže da nije istina, biće još jezivije. Šta će, izvinite, da radi Marković, šta će da objašnjava svojoj deci, svojim unucima", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da ako postoje žene koje su bile žrtve, to bi trebalo da prijave nadležnim organima.

U Briselu očekujem razgovore o budućnosti Srbije

Vučić je naveo i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga i da će mu pristupiti konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Ne očekujem pritiske već razgovore o budućnosti Srbije. Očekuju nas razgovori. Biće to znak poštovanja, ali moramo da znamo koje su ključne zemlje članice", dodao je Vučić.

Evropsku prestonicu će naredne nedelje posetiti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Albin Kurti (Aljbin).

Vučić će posetiti Brisel 26. aprila a Kurti će boraviti krajem naredne nedelje odnosno između 28. i 29. aprila.

Obojicu će primiti najviši evropski zvaničnici, uključujući i šefove EU institucija, poput predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen (fon der Lajen) i predsednika Evropskog saveta Charlsa Michela (Šarl Mišel). Nije predviđen sastanak Vučića i Kurtija.

Vučić je gostujući na RTS dodao i da nije imao "lako i lepo provedeno vreme i Briselu".

"Štitimo interese Srbije u ne tako lakom vremenu", dodao je on.

Predsednik Srbije je, komentarišući posetu šefa nemačke diplomatije Hajko Masa (Heiko Mass), ponovio da nemačka podržava dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU.

"Mi moramo da budemo svesni da nam je Nemačka jedan od ključnih partnera i moramo da vodimo računa o svakoj reči. Oni će biti na strani Prištine, isti je slučaj sa SAD, nema za nas velikih iznmenađenja", istakao je Vučić.

Hajko Mas izjavio je tokom posete Beogradu 23. aprila da su u Nemačkoj svesni da dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom nije lak proces, ali da smatraju da bi doveo i do ekonomskih prednosti.

Nemački šef diplomatije je ocenio i da je sada pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu jer su u obe zemlje formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom.

XS
SM
MD
LG