Dostupni linkovi

Vučić sa Massom: Srbija želi kompromisno rešenje sa Prištinom


Hajko Mas, nemački šef diplomatije i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije se pozdravljaju prilikom susreta u Predsedništvu Srbije. Beograd 23. april 2021.
Hajko Mas, nemački šef diplomatije i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije se pozdravljaju prilikom susreta u Predsedništvu Srbije. Beograd 23. april 2021.


Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i želi da se dođe do kompromisnog rešenja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom (Heiko Mass) u Beogradu 23. aprila.

„Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisnog rešenja“, poručio je Vučić.

On je dodao da Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje zato što, kako je rekao, kada imate zamrznuti konflikt uvek neko može da ga odmrzne.

"Nama je potrebno da sa Albancima gradimo mir, ako i sa svima ostalima, u narednih sto godina. I sasvim je izvesno da ćemo mi i Albanci biti dve najveće nacije na Zapadnom Balkanu u narednih sto godina", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je za Beograd važno da se ispune potpisani sporazumi, pre svega Briselski sporazum, da se formira Zajednica srpskih opština.

"Ali smo spremni da razgovaramo i o svim drugim temama“, dodao je.

Vučić je preneo Masu da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u reginu.

"Da ćemo čuvati mir, da nismo zainteresovani za teritorije nekih drugih, da smo zainteresovani za ekonomsku saradnju i saradnju u ostalim oblastima", poručio je Vučić.

Što se tiče usklađivanja spoljne politike sa politikom Evropske unije, čiji član Srbija želi da bude, Vučić je rekao da je Masu ukazao na probleme sa kojima se Srbija suočava i na stvari koje su drugačije postavljene u spoljnoj politici zemlje.

"Ali sam takođe rekao da ćemo gledati da po svim pitanjima, gde to direktno ne ugrožava najvitalnije srpske nacionalne i državne interese, postižemo što je moguće veću saglasnost sa zemljama EU", naveo je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da su u Nemačkoj svesni da dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom nije lak proces, ali da smatraju da bi doveo i do ekonomskih prednosti.

On je naveo da Nemačka podržava dijalog pod okriljem EU i evropskog pregovarača Miroslava Lajčaka i da je sada pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu jer su u obe zemlje formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom.

Dodao je da je važno da dijalog ne bude vođen radi dijaloga, već da budu postignuti rezultati.

Nemačka je među zemljama EU koje su priznale nezavisnost Kosova.

Beograd i Priština pod okriljem EU vode dijalog o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultirala obavezujućim sporazumom.

Mas je poručio da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje brzinu svog pridruživanja EU.

"Zato je potreban reformski napor, pre svega u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije. Mi ćemo dati svoj dorpinos ubrzanju procesa", poručio je Mas.

Na pitanje novinara hoće li Briselski sporazum, koji su 2013. godine potpisali tadašnji premijeri Sbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), biti ispunjen, Vučić je rekao da će Srbija na tome insistirati i da ono što je potpisano mora da se poštuje.

Mas je rekao da se dijalog ne vodi radi dijaloga nego da je važno postići rezultate.

"Taj dijalog već postoji, on ne mora da bude resetovan. Svakako će vlade obe zemlje potvrditi ono što je do sada dogovoreno. Ne treba početi ispočetka i sve što je bilo predmet pregovora u prošlosti sada treba da se iskoristi kako bismo konačno postigli rezultate", naveo je Mas.

"Briselski sporazum" je dokument u 15 tačaka proistekao iz dijaloga predstavnika Srbije i Kosova vođenog u Briselu, čiji je krajnji cilj da uredi odnose Beograda i Prištine, ubrza njihovu normalizaciju i približi Srbiju i Kosovo Evropskoj uniji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Masom rekao da Srbija ima najtešnje ekonosmke odnose i ubedljivo najveću trgovinsku razmnu sa Nemačkom.

"Ne postoji ni jedan spoljni partner koji nam je u ekonomskom smislu toliko važan kao Nemačka", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je zhavalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na podršci.

"Mi nećemo zaboraviti mnogo toga što je ona uradila za našu zemlju", rekao je Vučić Masu.

Ministar Mas je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji povodom otvaranja nove zgrade nemačke ambasade u Beogradu.

Nova zgrada ambasade je, kako je rekao, "vidljiv znak da Nemačka strateški investirta u odnose sa Srbijom" i da je "više od izraza sve dubljeg prijateljstva Srbije i Nemačke koje se razvilo prethodnih godina".

Brnabić: Nemačka jedan od najznačajnihijih stranih investitora

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom da je Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera i zemlja čija je podrška reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.

Ona je ukazala da je Nemačka i jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji.

„U našoj zemlji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom sa 67 hiljada zaposlenih“ navela je premijerka.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke Srbije, Mas je rekao da Nemačka podržava ideju proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će reformski procesi u Srbiji, pre svega u oblasti pravosuđa, rezultirati otvaranjem klastera u ovoj godini.

On je istakao da su reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu, i dodao da Srbija može da očekuje pomoć i podršku Nemačke u ostvarivanju ovih ciljeva.

Brnabić je navela da je Vlada spremna da napravi krupne iskorake u oblasti pravosuđa, medijskih sloboda i reforme u oblasti vladavine prava uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa Masom i o predstojećem samitu Berlinskog procesa koji će se održati 8. juna.

XS
SM
MD
LG