Dostupni linkovi

Povratak Miloševićeve medijske pesnice


Nikada pozvan na odgovornost zbog nacionalističke propagande RTS-a u vreme kada je vodio tu kuću: Milorad Vučelić
Nikada pozvan na odgovornost zbog nacionalističke propagande RTS-a u vreme kada je vodio tu kuću: Milorad Vučelić

Povratak Milorada Vučelića i na veliku medijsku scenu dokazuje kontinuitet sadašnje vlasti Srbije sa devedesetim godinama, ocenili su sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE). Vest da je Vučelić, od 1992. do 1995. generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS), imenovan za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Večernje novosti” nije iznenadila poznavaoce političkih prilika i dugogodišnje novinare.

“Apsolutno je zadobio poverenje vlasti. Postoji izvesna bliskost, politička i svaka druga između struktura koje su sada na vlasti i onih koji su bili devedesetih. Da podsetim, tada je na vlasti bila Socijalistička partija Srbije (SPS) uz podršku Srpske radikalne stranke (SRS). Sada naravno imamo SPS, dok je Srpska napredna stranka nastala iz SRS-a. Prema tome to je prilično logičan sled stvari”, kaže Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Njemu je mesto bilo u Haškom sudu da mu se sudi za ratnohuškačko delovanje, smatra Filip David

Da li je kadrovanje na najvišem nivou u “Novostima” samo interna priča ovog sada akcionarskog društva ili motivi korene imaju u aktuelnoj politici, za pisca Filipa Davida nije pitanje.

“Iza svega toga stoji vlast. Sada će preko Vučelića biti sigurni da su ‘Novosti’ njihove. Onaj ko vlada medijima ima političku moć. Ako su mediji na vašoj strani, ako preko njih možete plasirati šta god hoćete, pa i najveće laži, i ubediti dobar broj ljudi u Srbiji da su te laži istina, onda ste mirni i bezbedni na svojoj poziciji”, navodi David.

“Večernje novosti”, novine sa višedecenijskom tradicijom i dnevnim tiražom od 400.000 primeraka krajem osamdesetih, prolaskom kroz tranziciju dvehiljaditih izgubile su znatan broj čitalaca, nekadašnji ugled, ali i jasnu vlasničku strukturu. Danas su akcionarsko društvo sa državnim udelom koje, kako su mediji proletos objavili, imaju dug od 11 miliona evra i od 2009. za porez duguju više od 2,5 miliona evra.

Finansijska konsolidacija, smatra Dragan Janjić, biće njegov prvi zadatak.

Uređivačku politiku neće menjati sigurno: Dragan Janjić
Uređivačku politiku neće menjati sigurno: Dragan Janjić

“Nekome iz vlasti u ovom trenutku važno je da pokuša da očuva 'Novosti' da ne izgube svoju tržišnu poziciju, pošto su finansijski u veoma teškoj situaciji. Prilično je nejasno ko tu ima koji novac i kako sve to izgleda. Uređivačku politiku neće menjati sigurno. Očekujem da će biti slična onoj koju je imao dok je bio urednik javnog servisa srpskog, tadašnje državne televizije. Možemo očekivati da će ‘Novosti’ da nastave utakmicu sa tabloidima”, kaže Dragan Janjić.

Uređivačka politika, odnosno način na koji je vodio državnu televiziju u vreme vladavine tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, je ono što najviše opterećuje Vučelićevu, u najmanju ruku kontroverznu, biografiju.

“Zna se ko je Milorad Vučelić i šta je radio devedesetih godina. On je pravio čistke na televiziji kao generalni direktor i pisao ratnohuškačke komentare. I verovatno, da je bilo pravde, njemu je mesto bilo u Haškom sudu da mu se sudi za ratnohuškačko delovanje. Jer to što je on pričao i pisao tih godina umnogome je doprinelo da se stidimo onoga što je činjeno i u naše ime”, kaže Filip David, koji je 1991. godine otpušten sa Televizije Beograd zbog osnivanja nezavisnog sindikata.

O ratnoj propagandi državne televizije Srbije devedesetih, koju je tri godine vodio Vučelić, urađena je i studija Tužilaštva za ratne zločine Srbije iz 2011. godine pod nazivom “Reči i nedela – Prizivanje ili podsticanje na ratne zločine u medijima u Srbiji 1991. – 1992. godine”.

Milorad Vučelić važi za veterana Socijalističke partije Srbije, devedesetih je kao provereni kadar stranke Slobodana Miloševića postavljan na važne funkcije, početkom dvehiljaditih nakon nekoliko godina pauze vraća se političkim korenima kada svoju partiju utapa u SPS u kom dobija funkciju potpredsednika Glavnog odbora i biva izabran za narodnog poslanika. Ipak vrhunac njegovog povratka, veliki Vučelićev “come back”, dogodio se nedavno, kada je izabran za predsednika Jugoslovenskog sportskog društva Partizan i predsednika Fudbalskog kluba Partizan, u kom su kadrovi SPS-a imali najznačajnije uloge još od ranih devedesetih i vremena Mirka Marjanovića, čuvenog premijera u vlasti Slobodana Miloševića.

U čemu je poenta povratka Milorada Vučelića, pita Milojko Pantić
U čemu je poenta povratka Milorada Vučelića, pita Milojko Pantić

Sportski komentator Milojko Pantić kaže da povratak kadrova koji su vedrili i oblačili devedesetih nije novost, jer ih je puna i sadašnja vlast.

“Oni postavljaju svoje ljude tamo gde se upravlja i odlučuje o svemu. U čemu je poenta povratka Milorada Vučelića? Smatram da od devedesetih godina do danas na političkoj sceni Srbije vlada, kako sam ja to nazvao, komunističko nacionalistički i kriminalni politički front”, rekao je Milojko Pantić.

Sportsko-funkcionerski bekgraund Milorad Vučelić izgradio je i predsedavanjem Rukometnim savezom Jugoslavije od ‘97. do ‘99, kao i Rukometnim savezom Srbije od 2001. do 2003, a krajem devedesetih dve godine je bio i predsednik Upravnog odbora Telekoma.

Još jedna od stavki u biografiji Milorada Vučelića, osnivača nedeljnika “Pečat”, je da je uhapšen u akciji “Sablja” koju su tadašnje vlasti sprovele nakon ubistva premijera Zorana Đinđića marta 2003, i u zatvoru proveo 18 dana. Ostao je upamćen i kao čovek koji je sa bivšim bezbednjacima Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem, danas haškim optuženicima, i drugim važnim ličnostima tog doba devedesetih snimljen na smotri Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti.

U Udruženju novinara Srbije (UNS) je za RSE rečeno da ne žele da komentarišu Vučelićev ulazak u “Novosti” jer je to, kako su naveli, unutrašnje pitanje Nadzornog odbora te kompanije.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG