Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučelić u prugastom odelu


Šta preporučuje Milorada Vučelića za dve najviše funkcije u Partizanu?

Izbor Milorada Vučelića za predsednika Fudbalskog kluba "Partizan" potvrđuje da se u Srbiji nastavlja čvrst zagrljaj sporta, politike i kriminala. Čovek koga pamti region iz ratnih 90-ih kao generalnog direktora ratnohuškačke Radio-televizije Srbije i kao i jednog od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, danas je sportski funkcioner koji obavlja dve glavne funkcije u sportskom društvu koje, inače, potresaju skandali i finansijske nedaće. To je povratak u devedesete, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Među prvim izjavama koje je Vučelić dao u novoj funkciji bila je i da su fudbaleri sami odlučili da nose majice na sportskim utakmicama sa likom nedavno ubijenog osuđenog kriminalca i jednog od vođa navijača Aleksandra Stankovića, kao i da uprava kluba nema sa tim veze. Vučelić, koji je bio zajedno sa drugim članovima uprave i sportistima "Partizana" na sahrani čoveka koji je osuđen na pet godina robije zbog trgovine narkoticima, a kome je "Partizan" odao počast u čitulji, rekao je da Uprava ne zna personalne kartone svojih navijača, pa tako ni da li je Stanković bio osuđeni kriminalac.

“To je smešno. Tako nešto ne može smisliti ni dete od pet godina. Ispraćaju Saleta ‘Mutavog’ na groblju su bili svi čelnici Sportskog društva `Partizan` kao i sportisti, što dokazuje da je sve organizovano na najvišem nivou. Verovatno se Vučelić nadao, a to se na kraju i ostvarilo, da će dobiti podršku navijača”, kaže dramaturg Filip David.

Igrači FK Partizan sa likom ubijenog vođe navijača na majicama
Igrači FK Partizan sa likom ubijenog vođe navijača na majicama


Šta preporučuje Milorada Vučelića koji je radio pre svega u medijima i bio gotovo uvek politički blizak vlastima, naročito u ratnim devedesetim, za dve najviše funkcije u "Partizanu"? Pored predsednika Fudbalskog kluba on je i na čelu Jugoslovenskog sportskog društva Partizan. Urednik sportske rubrike u listu "Danas" Zoran Pavić kaže da njega ne preporučuje ništa.

”Očigledno je on rezultat kompromisa svih onih koji planiraju da nastave da ostvaruju svoje interese. To su, uslovno rečeno, ljudi bliski vlasti, raznorazni mešetari, menadžeri, takozvani marketinški stručnjaci koji u kontroli FK `Partizan` vide način da zarade novac i da sprovode neku vrstu političkog uticaja. Navijači, fudbalska publika se tretiraju kao bitan, koristan faktor u nekim izbornim vremenima”, komentariše Pavić spregu politike i sporta.

Vučelić je prilikom izbora za predsednika JSD `Partizan` rekao da ima menadžerska iskustva u velikim sistemima, kao što je Radio-televizija Srbija. Svi znamo kako ga je obavio”, kaže Filip David i podseća:

”To je bio najgori period televizije, kada je ona potpuno urušena. I taj Vučelić bi, po svemu onome što je radio devedesetih godina, čak i komentarima koji su bili ratnohuškački, morao da odgovara pred nekim sudom javnosti ili časti, ako ne i krivično, ali on spada očigledno u one neuništive.”

Po svemu onome što je radio devedesetih godina, Vučelić bi morao da odgovara pred sudom: Filip David
Po svemu onome što je radio devedesetih godina, Vučelić bi morao da odgovara pred sudom: Filip David

Milorad Vučelić, ili kako ga opisuju “čovek za ova vremena” (Vreme, novembar 2015), bio je buntovni šezdesetosmaš, u osamdesetim je imao oreol partijskog disidenta da bi postao blizak nacionalno osvešćenim akademicima i kulturnjacima, a početkom devedesetih član Miloševićeve Socijalističke partije Srbije i odmah zauzeo visoko mesto u partijskoj hijerarhiji.

Od 1991. do 1992. godine je bio generalni direktor RTV Novi Sad, a zatim do 1995. i generalni direktor RTS-a.

Nekoliko puta se razilazi i vraća SPS. Miloševića je posećivao u Hagu, a nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića hapšen je u akciji „Sablja“.

Poznati „partizanovac“, esejist i književni kritičar Božo Koprivica kaže da je izbor Vučelića odluka doneta na najuticanijem političkom mestu u Srbiji danas.

“U ovom opštem beznađu to je još jedna sramota. Suština je da premijer Srbije Aleksandar Vučić postavlja rukovodstvo Partizana“, tvrdi Koprivica. On podseća da je u trenutku kada se raspala Jugoslavija počelo i urušavanje sportskog društva "Partizan" koji je ostao značajan za neke časne ljude i kao deo partizanske, antifašističke tradicije.

Milorad Vučelić, novoizabrani predsednik Fudbalskog kluba Partizan je uspešno plovio u smutnim vremenima. Presvlačio je razna odela. Najzad je obukao crno belo, prugasto, dres "Partizana". Nije poznato da se ikada bavio sportom, a dugogodišnji navijači ovog kluba ne sećaju se da su ga viđali na stadionima mimo funkcionerske lože.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG