Dostupni linkovi

Vučić: Novi gasovod garant energetske sigurnosti Srbije


Gasovod Balkanski tok u Gospođincima kod Žablja, koji prolazi kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice.
Gasovod Balkanski tok u Gospođincima kod Žablja, koji prolazi kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice.

Gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Srbije od najvećeg je značaja za našu energetsku sigurnost, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na sastanku u Beogradu sa Jurijem Borisovom, potpredsednikom Vlade Rusije, saopštilo je 7. oktobra Predsedništvo Srbije.

Govoreći o aktuelnoj globalnoj energetskoj krizi, Vučić je naveo važnost tog projekta i zbog privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje.

Kako se navodi, sagovornici su izrazili uverenje da će saradnja Srbije sa Rusijom u oblasti energetike i infrastukture doprineti sigurnom snabdevanju Srbije gasom i većoj efikasnosti u transportu gasa uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Vučić i Borisov, koji je i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, konstatovali su da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata odlično napreduje, kao i da prate planiranu dinamiku.

Saopšteno je da su Vučić i Borisov razgovarali su o saradnji Rusije i Srbije u oblasti energetike, industrije i infrastrukture, kao i drugim oblastima sa velikim potencijalom za saradnju.

Borisov je konstatovao da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou i istakao visok stepen trgovinskih odnosa Srbije i Rusije, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Od 1. oktobra Mađarska i Hrvatska, zemlje Evropske unije, dobijaju prirodni gas iz Rusije od kompanije Gazprom (Gasprom) novom rutom, gasovodom koji prolazi kroz Srbiju i Bugarsku, umesto dosadašnjom trasom preko Ukrajine i Rumunije.

Gasovod Turski tok, koji prolazi od Rusije do Turske preko Crnog mora ima dva cevovoda, od koji je prvi namenjen snabdevanju Turske, a drugi prolazi dalje preko Bugarske i Srbije do Mađarske. Novi deo plinovoda u Srbiji, od bugarske do mađarske granice, pušten je u rad početkom 2021. godine.

XS
SM
MD
LG