Dostupni linkovi

Vučić dodelio orden predsedniku Eurojusta


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Eurodžasta, Ladislavu Hamranu, 21. april, Beograd

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodelio je 21. aprila Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima Eurodžast (Eurojust) Ladislavu Hamranu.

Dodela Ordena upriličena je nedelju dana nakon akcije hapšenja Darka Šarića 14. aprila, i njegovih saradnika, u čijoj koordinaciji su učestvovali i Eurodžast i Evropska policijska služba (EUROPOL).

Vučić je Hamranu, tužiocu iz Slovačke, koji je na čelu Eurodžasta od 2017. godine, a reizabran je na tu poziciju 2020. rekao da "čini čast svojoj profesiji" i državi iz koje dolazi.

"Odlikujući Vas, odajemo priznanje svim zemljama članicama Evrodžasta zbog visokog stepena razumevanja i saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Vučić.

Istakao je da je Hamran zaslužio priznanje zbog doprinosa zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala "koji ne poznaje granice", kao i za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje Srbije i Eurodžasta.

Vučić je dodao kako se na dnevnom nivou razmenjuju dokazi između evropskih i srpskih tužioca, koji deluju jedinstveno u suzbijanju svih vidova kriminala u Srbiji i zemljama EU i da će Srbija uvek biti pouzdan partner u borbi protiv kriminala.

Uloga Eurodžasta u hapšenjima

Aplikacija za šifrovanu komunikaciju Skaj ECC (Sky ECC) kanadske kompanije Skaj Global (Sky), a u čijem enkriptovanju je učestvovao i Eurodžast, ponovo se našla u žiži javnosti u Srbiji, nakon hapšenja Darka Šarića u njegovoj vili na Dedinju 14. aprila.

Za Šarića se sumnja da je navodno organizator organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Šarić se, prema saznanjima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), sumnjiči za ubistvo svog bliskog saradnika.

Iz KRIK-a za Radio Slobodnu Evropu (RSE) kažu da su dokazi na osnovu kojih je Šarić uhapšen komunikacija preko Skaj telefona, ali da ne veruju da je on kod sebe imao Skaj telefon tokom hapšenja jer je ta aplikacija prestala da radi pre više od godinu dana.

Zajedno sa Šarićem je uhapšena i grupa ljudi, među kojima i advokat Veljka Belivuka, kojem se u Srbiji sudi zbog navodno najtežih krivičnih dela, među kojima su i ubistva.

Hapšenje se odigralo u međunarodnoj akciji koja je koordinirana od strane Evropske policijske službe (EUROPOL) i Eurodžasta (EUROJUST) a u kojoj su učestvovale i policije Srbije i Hrvatske.

Iz Eurodžasta su za RSE u pisanom odgovoru potvrdili da su bili uključeni u slučaj, ali da „ne mogu dati operativne informacije niti detalje o određenim temama ili uključenim osobama“.

„Eurodžast i srpski tužilac za vezu iz Republičkog javnog tužilaštva u Agenciji, bili su uključeni u nedavni veliki slučaj trgovine narkoticima i pružili su pomoć i savete za nerešena prekogranična pravosudna pitanja i zahteve, obezbeđujući koordinaciju između svih nadležnih organa“, navodi se u odgovoru za RSE.

Kako je otkrivena povezanost Skaj telefona sa kriminalcima

Šira javnost u Srbiji se sa postojanjem Skaj aplikacije upoznala nakon što su 4. februara 2021. godine uhapšeni Veljko Belivuk i članovi njegove grupe koji se terete za pet ubistava, otmicu i silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Zaplenjena su bila 44 Skaj telefona, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u direktnom prenosu televizija sa nacionalnom frekvencijom 6. marta prikazao tri fotografije beživotnog tela muškarca i odrubljene glave.

Vučić je tada rekao da je deo dokaza u istrazi pribavljen iz sadržaja telefona koji su imali poseban zaštićeni sistem Skaj.

Ista aplikacija poslužila je kao prozor u tajne kanale komunikacije kriminalaca širom sveta.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon „krekovanja“ Skaj aplikacije infiltrirali u komunikacije na aplikaciji i sredine februara 2021. su uživo čitali prepiske koje su se razmenjivale na oko 70.000 uređaja. Presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

U velikoj policijskoj operaciji u Belgiji u kojoj je učestvovalo više od 1.500 policajaca, 9. marta je uhapšeno je 48 osoba, zaplenjeno 17 tona kokaina i 1,2 miliona evra, kao i vatreno oružje, nakit, dijamanti, policijske uniforme, automobili. Nakon toga je Skaj ECC sajt zatvoren.

EUROPOL je potvrdio u saopštenju 10. marta da su organi za sprovođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji uz pomoć Eurodžasta izveli akcije na blokiranju korišćenja šifrovane komunikacije od strane velikih organizovanih kriminalnih grupa.

EUROPOL je zatim 8. juna 2021. objavio da su aplikaciju koristili članovi organizovanih kriminalnih grupa širom sveta.

Naveli su da je u međunarodnoj policijskoj akciji dešifrovano 27 miliona poruka, uhapšeno 800 ljudi, zaplenjeno je 38 tona različitih vrsta droga, 48 miliona dolara u raznim valutama i kriptovalutama, oružje i luksuzni automobili.

Vlasti Sjedinjenih Amerikih Država (SAD) su 12. aprila 2021. optužile izvršnog direktora Skaj Globala, Žan-Fransoa Eapa (Jean-Francois Eap), firme koja je razvila Skaj ECC aplikaciju, i Tomasa Herdmana (Thomas Herdman), bivšeg distributera Skaj Global uređaja, za obezbeđivanje šifrovanih komunikacionih uređaja kako bi pomogao međunarodnim trgovcima drogom da izbegnu sprovođenje zakona.

Podaci dobijeni iz Skaj komunikacije doveli su do hapšenja i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG