Dostupni linkovi

Određen pritvor Darku Šariću


Darko Šarić
Darko Šarić

Sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal donio je u subotu, 16. aprila, rješenje o jednomjesečnom pritvoru Darku Šariću i još četvorici osumnjičenih.

Kako je saopćeno iz Višeg suda u Beogradu, nakon saslušanja pritvor je određen osumnjičenima D.Š, D.L, D.O, D.M i U.R., prenosi Beta.

Darko Šarić, koji čeka pravosnažnu presudu zbog šverca kokaina i pranja novca, uhapšen je u okviru međunarodne akcije EUROPOL-a i EUROJUST-a 14. aprila u Beogradu.

Tada su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, koji je također glavni branilac osumnjičenog vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i još trojica osumnjičenih, piše Beta.

Iz suda je saopćeno da je pritvor određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se okrivljeni boravkom na slobodi "kriti ili dati u bjekstvo i postati nedostupni pravosudnim organima".

U obrazloženju za pritvor je, također, navedeno da postoji bojazan da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela, te da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo.

Osumnjičenom Darku Šariću stavlja se na teret, između ostalog, teško ubistvo i udruživanje radi krivičnih djela.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u petak je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovanovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića.

Darko Šarić uhapšen je 2014. godine u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, i prebačen u Beograd pošto je bio osumnjičen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U pritvoru je proveo skoro osam godina, jer se pravosudnim organima nakon višegodišnjeg bjekstva predao u martu 2014. godine.

Šarić je zbog tog djela bio osuđen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe. Vrhovni sud je tu odluku poništio u junu 2021. i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, koji mu je pak krajem prošle godine ukinuo pritvor i odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Pored toga, Šarić je u julu 2020. osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca, a sud ga je teretio da je sa svojom grupom "oprao" najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. Tu presudu trenutno razmatra Apelacioni sud u Beogradu.

Darko Šarić je od 2005. državljanin Srbije, a inače je rodom iz Pljevalja u Crnoj Gori, gdje je šest puta osuđen za različita kriminalna djela.

XS
SM
MD
LG