Dostupni linkovi

Šetnja Vučića, Zaeva i Rame centrom Skoplja, Mini Šengen menja ime


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, Ohrid.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev prošetali su u sredu centrom Skoplja i popili piće u jednom popularnom restoranu.

Zaev je na Fejsbuku, uz fotografije, napisao da je popodne poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Vučiću i premijeru Albanije Rami, nakon čega su zajedno prošetali po novom skopskom keju (pored Vardara), gde je domaćin bio gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.


"Razgovarali smo i sa građanima u centru Skoplja, kao najavi Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju koji se prvi put održava u Severnoj Makedoniji, kao i otvaranja novih perspektiva za naše povezivanje", napisao je Zaev (facebook.com/zaevzoran).

Balkan je, kako je istakao, naš zajednički evropski dom u kojem se podržavamo i u kojem unapređujemo odnose.

"Gledamo napred ka boljem sutra, ka ekonomskom rastu i razvoju, ka doborbiti za naše narode", istakao je Zaev.

Njih trojica će sutra učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju koji će okupiti predstavnike više od 350 kompanija, prevashodno iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali i iz drugih zemalja.

Najavljeno je i da će na tom skupu biti objavljeno novo ime regionalne incijative koja je do sada neformalno nazivana "Mini Šengen".

Vučić: Biće potpisana tri sporazuma

Aleksandar Vučić izjavio je u Skoplju da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija u četvrtak potpisati tri sporazuma koji će doprineti dodatnom ekonomskom povezivanju tri države.

Istakao je da se jedan sporazum tiče daljeg ukidanja barijera i ubrzanja protoka roba i usluga između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Drugi sporazum se odnosi na zajedničku prevenciju, delovanje, pomoć i podršku u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda, a treći treba da dovede do potpunog ukidanja radnih dozvola, odnosno stvaranja slobodnog tržišta rada na teritoriji tri zemlje, kazao je Vučić novinarima.

"Došli smo da radimo na daljem unapređivanju planova i ideja, odnosno razvoja inicijative mini-Šengen, čije ćete pravo ime čuti sutra", naveo je.

Vučić je rekao da će sutra biti potpisan prvi memorandum u vezi sa ukidanjem radnih dozvola, nakon čega u roku od dva meseca treba da se sastanu radne grupe, a novi zakoni bi stupili na snagu u najkraćem roku, pre kraja godine ili početkom sledeće.

"Treći sporazum znači da ako možete da radite u Beogradu, onda možete da radite i u Skoplju i Tirani", kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da je bilo reči i o drugim oblicima povezivanja tri države i kao primer naveo izradu personalizovanih elektronskih kartica koje bi svim građanima tri zemlje nudile brojne pogodnosti, bez obzira u kojoj se od njih nalaze.

"Kartice treba da omoguće građanima Severne Makedonije i Albanije, da kada dođu u Srbiju mogu da imaju popuste za vozne karte, hotele, restorane. Ljudi treba da vide da biti deo te inicijative donosi nešto pozitivno i velike promene", naveo je Vučić.

On je kazao da je to "od velikog značaja" za Srbiju, jer 4.144 srpske kompanije imaju poslovnu saradnju sa Severnom Makedonijom, a 1.004 firme sa Albanijom.

Naveo je da je Srbija udvostručila trgovinsku razmenu sa Albanijom u odnosu na 2012. godinu i dodao da "sve to donosi stabilnost regionu".

"Radićemo na prihvatanju akademskih kvalifikacija, ali je za nas još važnije prihvatanje profesionalnih kvalifikacija, da ono što važi u jednoj zemlji za stomatologe i zanatlije važi i u druge dve", rekao je Vučić.

On je kazao i da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija napraviti zajednički portal na tri jezika na kojem će biti predstavljane kulturne i turističke vrednosti i na kojem će građani moći da dobiju potrebne informacije o svakoj od tri države.

Naveo je da će o detaljima biti više reči večeras i sutra.

XS
SM
MD
LG