Dostupni linkovi

Vučić: Narednih dana razgovor o Nebojši Stefanoviću


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (D) i ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom obilaska punta za vakcinaciju pripadnika vojske, 13. maj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (D) i ministar odbrane Nebojša Stefanović tokom obilaska punta za vakcinaciju pripadnika vojske, 13. maj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od ministra odbrane Nebojše Stefanovića najviše zavisi da li će ostati na funkcijama o čemu će se, kako je naveo, razgovarati narednih dana "kada se vrati s puta".

"Ne pada mi na pamet da vodim hajku i harangu protiv nekoga iz sopstvene stranke", rekao je Vučić 14. maja za televiziju Prva.

Nebojša Stefanović je predsednik beogradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

Vučić je naveo da nema informacije o umešanosti Stefanovića u kriminalne radnje i dodao da time treba da se bave nadležni organi.

Gradski odbor SNS u Čačku doneo je prethodno odluku da se Izvršnom odboru stranke preporuči da se Nebojša Stefanović smeni sa mesta ministra odbrane i isključi iz stranke, prenela je 14. maja agencija Beta u tom odboru.

Kako Beta nezvanično saznaje, na sastanku su iznete primedbe na rad Stefanovića u vreme dok je bio ministar policije i kada je posedovao informacije vezane za delatnost kriminalne grupe Veljka Belivuka, koja je ugrožavala i bezbednost predsednika Srbije.

Radio Slobodna Evropa se obratio informativnoj službi SNS-a u vezi sa predlogom čačanskog odbora SNS za smenu Stefanovića, ali nismo dobili odgovor.

Stefanovićevu smenu sa mesta predsednika beogradskog odbora stranke zatražio je 14. maja i član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović.

Saslušan ministar u Vladi Srbije Nebojša Stefanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Stefanović je bio ministar policije u dva mandata, a od oktobra 2020. vodi Ministarstvo odbrane. On je krajem aprila dao iskaz pred Višim tužilaštvom u Beogradu u slučaju koji se dovodi u vezu sa grupom Veljka Belivuka.

Stefanović je saslušan kao svedok u okviru istrage protiv nekadašnjeg rukovodioca u policiji Gorana Papića, koji se sumnjiči za nezakonito vraćanje blindiranog vozila članu Belivukove grupe.

Stefanović je nakon saslušanja u saopštenju naveo da "nije imao veze sa postupanjem policije i vraćanjem spornog vozila".

Veljko Belivuk i još oko 20 članova njegove grupe uhapšeni su početkom februara u Beogradu, a sumnjiče se za najteža krivična dela – ubistva, otmice, iznude i trgovinu drogom.

Vučić: Belivukova grupa imala "štek stanove" uz pojedine ambasade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 14. maja da je grupa Veljka Belivuka "imala svoje štek stanove i uz pojedine ambasade u Beogradu".

Vučić je za televiziju Prva izjavio da ima još mnogo podataka koje treba istražiti o aktivnostima te grupe.

"Imaćemo šta da radimo u narednom periodu", rekao je Vučić i dodao da ta grupa više "nema mafijaške jatake ni u tužilaštvu ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova kako su ranije imali".

'Nisam siguran da li ću se ponovo kandidovati za predsednika Srbije'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 14. maja i da nije siguran da li će se kandidovati za šefa države na narednim izborima, ali da će lično učestvovati u predizbornoj kampanji.

"Naš cilj je da imamo apsolutnu većinu u Beogradu i ubedljivu većinu u Srbiji", rekao je on za televiziju Prva.

Vučić je rekao i da je protiv menjanja granica i da je to jedino moguće samo pod mandatom Ujedinjenih nacija ili nege druge institucije.

Predsednik Srbije je rekao da u septembru prošle godine u Vašingtonu nije potpisao dokument u kojem se pominje priznavanje nezavisnosti Kosova i na televiziji pokazao tekst sa svojim potpisom.

"Ponosan sam činjenicom da sam se borio za Srbiju i tako ću nastaviti", rekao je Vučić i dodao da neće odustati od saradnje sa Kinom i Rusijom.

On je naveo i da će posle samita Procesa Brdo-Brioni, zakazanog za 17. maj na Brdu kod Kranja u Sloveniji, ići u Brisel.

XS
SM
MD
LG