Dostupni linkovi

Vučić: Ispituje se uzrok eksplozije u fabrici oružja


Reč je drugoj eksploziji koja se ovog meseca dogodila u fabrici municije "Sloboda" u Čačku
Reč je drugoj eksploziji koja se ovog meseca dogodila u fabrici municije "Sloboda" u Čačku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nadležni ispituju uzrok nove eksplozije koja se 19. juna uveče dogodila u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku u centralnoj Srbiji.

Vučić je novinarima na svečanosti povodom Dana policije 20. juna rekao da je "sve sigurno i bezbedno".

"Ima jedna stvar koja je čudna, u prvom izveštaju koji sam dobio, poslednja eksplozija dogodila se u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija. Ispitaćemo podrobno i detaljno sve razloga požara i eksplozija", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će biti postavljeno pitanje odgovornosti u upravljanju i ukoliko se dokaže, i krivično-pravne.

U eksploziji u čačanskoj "Slobodi" 19. juna su povređena trojica radnika, a građani koji žive u blizini fabrike su evakuisani.

Prema prvim podacima, detonacija koja se dogodila oko kilometar od prozivodnih pogona, izazvala je prizemni požar van fabričkog kruga na dva mesta, na rastinju. Požar je lokalizovan, a uzrok eksplozije još nije poznat.

Od detonacije su popucali prozori u jednom fabričkom pogonu od čega su tri radnika zadobila posekotine.

Stefanović: Istraga o novoj eksploziji će biti spora, uskoro izveštaj o prvoj nesreći

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da će istraga o uzrocima poslednje eksplozije u fabrici u Čačku teći sporo, zato što "po prodcedurama nije moguće poslati stručnjake i veštake dok se ne otkloni bilo kakva opasnost od novog talasa eksplozije".

On je za televiziju Pink rekao i da veštaci uskoro treba da dostave analizu incidenta i eksplozije koji su se u okviru iste fabrike dogodili ranije ovog meseca.

Stefanović je dodao da će odgovarati svi ako se utvrdi postojanje krivično-pravne odgovornosti, i da fabrika neće obnoviti proizvodnju dok sve ne bude potpuno sigurno.

Gradonačelnik Čačka: Nova eksplozija nije povezana sa prethodnom

Ovo je druga eksplozija u fabrici "Sloboda" u Čačku u roku od dve nedelje. Prethodna se dogodila 4. juna kada je u ranim jutarnjim časovima serija eksplozija potresla magacin gotovih proizvoda. Uzrok te nesreće, u kojoj niko nije povređen, još nije poznat.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je za televiziju N1 da nova eksplozija u "Slobodi" nema nikakve veze sa onom od 4. juna.

"Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata, lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima", rekao je Todorović.

Kompanija "Sloboda" saopštila je posle eksplozije 4. juna da je do nje došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Dva dana kasnije, 6. juna, kasno uveče došlo je do još jednog incidenta u fabrici "Sloboda". Direktor te kompanije Zoran Stefanović rekao je agenciji Tanjug da se zapalio komad baruta, ali da to nije izazvalo požar, niti eksploziju.

Ovo nije prvi put da se u fabrici "Sloboda" dešavaju incidenti.

U eksploziji 2010. godine jedan radnik je povređen, a tri godine kasnije dvoje zaposlenih je povređeno u eksploziji u proizvodnoj liniji.

XS
SM
MD
LG