Dostupni linkovi

Bez povređenih u eksploziji u fabrici municije u Srbiji


Serija detonacija u čačanskoj fabrici "Sloboda" počela je nešto pre dva časa 4. juna ujutro.
Serija detonacija u čačanskoj fabrici "Sloboda" počela je nešto pre dva časa 4. juna ujutro.

Svi radnici fabrike kompanije su evakuisani, kao i građani koji žive u blizini, a povređenih nema nakon eksplozije u fabrici municije "Sloboda" u Čačku u centralnoj Srbiji. Uzrok nesreće još nije poznat.

Serija detonacija u čačanskoj fabrici "Sloboda" počela je nešto pre dva časa 4. juna ujutro.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najvažnije da u eksploziji u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku nije bilo povređenih, a da će sve što je uništeno biti sanirano.

"Najvažnije je da nema povređnih, a sve ostalo će se sanirati", rekla je Brnabić za TV Pink.

Brnabić je kazala da će se naknadno utvrditi koji su uzroci požara.

"Preliminarne procene su da je šteta između milion i po i dva miliona evra. Tri helikoptera kreću u gašenje požara, očekujemo da se operacija gašenja požara uspešno okonča i da od ponedeljka [7. jun] 'Sloboda' počne sa radom", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

"To su stvari koje se događaju, ali je važno da mere zaštite na radu i obezbeđenja budu na neuporedivo većem nivou, kako bi se zaštitili i radnici fabrike i građani koji žive u blizini", rekao je Vučić.

Vučić je štetu nazvao "podnošljivom" i izrazio nadu da će se čačanska "Sloboda" brzo oporaviti od gubitaka.

Kompanija "Sloboda" iz Čačka saopštila je da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara.

"Vojnobezbednosna služba daće procenu kada se završi poslednja eksplozija, a po proceduri nakon toga ulaze demineri i vatrogasci i onda se ide u istražni postupak", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izjavio je za RTS da je oko šezdeset radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani, a negde oko pola tri evakuisana su i četiri radnika, koja su se od eksplozija sklonila u podrumske prostorije.

"Oko pola dva su se čule prve detonacije, one su se dogodile u magacinu ubojnih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da u eksploziciji u fabrici namenske proizvodnje "Sloboda" u Čačku, nema povređenih i da je "situacija pod kontrolom", kao i da se ona, po svemu sudeći, desila u "magacinu gotovih prozovoda".

"Nije se desila u proizvodnji, na fabrikoj traci, na sreću", rekao je Vulin.

"Sloboda" je deo namenske industrije Srbije i proizvodi municiju.

Ovo nije prvi put da se u toj fabrici dešavaju incidenti.

U eksploziji 2010. godine jedan radnik je povređen, a tri godine kasnije dvoje zaposlenih je povređeno u eksploziji u proizvodnoj liniji.

XS
SM
MD
LG