Dostupni linkovi

Vučić: Dijalog sa Kosovom u Briselu u narednim danima


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Dijalog Srbije i Kosova biće nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu i Srbija će se odazvati pozivu u Brisel, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 4. juna.

"Reč je o danima, ne o nedeljama", rekao je Vučić.

Vučić se medijima obratio nakon što je dan ranije, 3. juna, održao sastanak sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom (Matthew) Palmerom i izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Specijalni izaslanici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Miroslav Lajčak i Metju Palmer su u Beogradu sa državnim vrhom Srbije razgovarali o pripremama za nastavak dijaloga Srbije i Kosova, koji je najavljen za jun u Briselu.

Pre Beograda, Lajčak i Palmer su bili u dvodnevnoj poseti Prištini gde su o procesu dijaloga razgovarali sa kosovskim zvaničnicima.

Vučić je rekao da je sa Palmerom i Lajčakom razgovarao o temama budućeg dijaloga i "šta je to što jedni od drugih žele i Srbi i Albanci, šta očekujemo od EU i oni od nas".

"Srbija je spremna za dijalog o nestalim licima i ako treba, i za konkretna dela", izjavio je Vučić i pomenuo primer masovne grobnice Kiževak, gde su komisije Srbije i Kosova uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica i EULEX-a vršile zajednička iskopavanja.

Vlada Kosova je saopštila 26. maja da je u masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške na jugu Srbije ekshumirano najmanje devet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tela kosovskih Albanaca.

"Ponudili smo Albancima, što su oni odbili u prethodnom mandatu a nadam se da će sad prihvatiti - Vi recite gde sumnjate da u Srbiji postoji masovna grobnica i zajedno ćemo iskopati. Isto to tražimo i za nas", rekao je Vučić, dodajući da Srbija ima informacije o mestima gde su na Kosovu pokopani vojnici i civili srpske nacionalnosti.

Vučić je dodao i da je u razgovoru sa Palmerom i Lajčakom više puta ponovio da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

"Rekao sam da mi želimo da rešavamo probleme iz prošlosti, ali smo tražili razumevanje za osnovne interese Srbije. Uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali ne o poniženju Srbije", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o Kosovu.

"Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete Skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja", naveo je Vučić.

Vučić je dodao i da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opozicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove

Uz posredovanje Evropske unije, dijalog između Kosova i Srbije počeo je 2011. godine.

O saradnji Srbije sa Hagom

Vučić je izjavio da će se "srpski narod u utorak suočiti sa teškom situacijom" jer će u istom danu biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o saradnji sa Međunarodnim sudom u Hagu i izrečena pravosnažna presuda ratnom generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Mladić je u Hagu prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Vučić je rekao da je izricanje presude Mladiću zakazano za 15 časova, a da će u 21 čas po centralnoevropskom vremenu biti sednica SB UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj sudskog Mehanizma u Hagu.

Vučić je dodao da se u izveštaju očekuje kritika rukovodstvu Srbije zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete.

"Vidite kako je to podešeno, sami zaključite da li je to slučajno. Ne moram da govorim koliko će to biti teška situacija za Srbiju i srpski narod", rekao je Vučić.

On je naveo i da će na sednici SB UN glavni tužilac i predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN, Serž Bramerc i Karmel Ađijus, moći da se obrate virtuelno, a da Vučiću to za sada nije omogućeno.

"Nadam se da će mi biti omogućeno, a ako ne bude, moraćemo da nađemo način da stignem do Njujorka jer imam pravo da prisustvujem sednici uživo", naveo je Vučić.

On je kritikovao sud u Hagu što je srpskim sudovima dodelio "samo jedan predmet", a Bosni i Hercegovini 13, te da su mnogi predmeti koji su dodeljeni BiH "ozbiljniji od slučaja Jojića i Radete koji se tiče samo nepoštovanja suda".

"Kakvo je to poverenje kada sudovima u Srbiji nećete da dozvolite da sude u jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u BiH", naveo je Vučić.

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je naslednik Haškog tribunala, do danas je više puta od vlasti Srbije tražio izručenje funkcionera Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenje mita svedocima u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Šešelj je 2018. godine, osuđen pred Mehanizmom na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 18. aprila je izjavio da Srbija neće izručiti Jojića i Radetu sudu u Hagu i dodao da je to pitanje "odnosa prema državi".

O hapšenju funkcionera SNS-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da podržava nadležne organe koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala i dodao da oni treba da rade svoj posao „bez ograničenja“.

"Od pravosuđa, preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim, ili nekoj drugoj", izjavio je Vučić.

Vučić je dodao da nema zaštićenih i da nikoga ne može da spase članska karta vladajuće stranke ili učešće u vlasti, ukoliko je počinio neko krivično delo.

Predsednik centralne beogradske opštine Palilula i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić uhapšen je 3. juna, povodom sumnji da je nezakonitim postupanjem omogućavao izvođenje nelegalnih građevinskih radova na teritoriji te opštine.

Pored Jovičića, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeno je još sedam osoba.

XS
SM
MD
LG