Dostupni linkovi

Vlada Kosova: U masovnoj grobnici Kiževak ekshumirano najmanje devet posmrtnih ostataka


Ekshumacija na lokaciji Kiževak (4. decembar 2020)
Ekshumacija na lokaciji Kiževak (4. decembar 2020)

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške na jugu Srbije ekshumirano je najmanje devet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tela kosovskih Albanaca, saopštila je Vlada Kosova.

Ruže za Albance ekshumirane u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Tokom obilaska te lokacije u sredu, 26. maja, predstavnik kosovske delegacije za nestala lica Ibrahim Makoli (Makolli) rekao je u obraćanju novinarima da su ekshumirani posmrtni ostaci povezani sa žrtvama masakra u Rezali kod Skenderaja.

"Već je poznato da je ovo mesto, ovo grobnica takođe povezana sa masovnom grobnicom koja je otkrivena 2014. godine, iz koje su identifikovane 54 žrtve iz sela Rezale u Skenderaju. Postoji veza jer su u dve identifikovane osobe do sada identifikovane kao žrtve masakra u Rezali”, rekao je Makoli.

On je naveo da su pojedini srpski zvaničnici rekli kako sumnjaju da na teritoriji Srbije postoji 16 masovnih grobnica. Na pet lokacija su već vršena iskopavanja.

"Tražimo za odgovore za još 11 lokacija na kojima mogu biti pronađena tela ubijenih “, rekao je Makoli.

On je od zvaničnog Beograda zatražio da otvori vojne arhive, jer su, prema njegovim rečima, ubistva, prenošenje tela i prikrivanje zločina izvršeno po "nalogu šefa države" (tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, prim. RSE).

Javnosti se obratio i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović koji je pozvao sve koji imaju konkretnije informacije o mogućim masovnim grobnicama da ih podele sa radnim grupama kako bi one bile proverene, napominjući da je na sastanku predstavljen plan u okviru kog je šest lokacija identifikovano kao prioritetno.

“Zajedno ćemo raditi na tim lokacijama”, rekao je Odalović i dodao da Srbija nema razloga da prikriva bilo kakve informacije koje bi rasvetlile sudbinu nestalih lica.

Odalović je napomenu da su sve žrtve iste bez obzira na nacionalnu pripadnost i dodao da sve muči identifikacija 350 tela koja se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

“Ovo je kompleksan proces ali ako ne sarađujemo nećemo imati rezultate, a porodicama ne možemo objasniti gde je problem”, naveo e on.

Dodao je i da Kosovo traži proveru još dve lokacije na teritoriji Srbije, kod Sjenice i Surdulice.

Napomenuo je da je lokacija kod Sjenice jedan veliki prostor koji nije definisan i dodao da “svedok pod svim merama zaštite može da dođe da odredi bliže lokaciju” kako bi se počela pretraga.

“Sve lokacije koje su stavljene na sto uz određene informacije su proveravane i tako ćemo postupati. Nije ovo lako pitanje, ovo su teške teme jer sva ova nestala lica su posledica nekih zločina, neko ih je u jednom trenutku najverovatnije ubio, mi nemamo nikave informacije o njima zato moramo da te nove informacije proveravamo”, rekao je Odalović.

Ranije je saopšteno da su identikfikovani posmrtni ostaci dve osobe koje su bile zakopane na lokalitetu Kiževak, i da je na osnovu DNK analize utvrđeno da se radi o albanskim civilima sa Kosova.

Radovi na iskopavanju posmrtnih ostataka u Kiževku su zaključeni, a iz Vlade Kosova je saopšteno da su ekshumaiji, u ime kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, prisustvovali forenzički stručnjaci sa Kosova, kao i stručnjaci iz Srbije, te predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica, EULEKS i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

U poslednjoj nedelji iskopavanja pomsmrtnih ostataka, lokaciju Kiževak su posetile i porodice nestalih lica sa Kosova.

Radovi na iskopvanju te masovne grobnice odvijali su se u dve faze. Prva je počela 30. novembra prošle godine nakon što je Viši sud u Beogradu-Odeljenje za ratne zločine doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja posmrtnih ostataka na lokaciji na području rudnika “Kiževak”.

Ekshumacija tela u masovnoj grobnici 'Kiževak'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Radovi na iskopvanju te masovne grobnice su potom obustavljeni krajem decembra 2020. zbog loših vremenskih uslova ali su nastavljeni 5. maja 2021. u okviru druge faze ekshumacije.

Lokacija Kiževak je peta masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

XS
SM
MD
LG