Dostupni linkovi

Balkanski lideri se sastali u Grčkoj da podrže gasni projekat koji je rival Rusiji


LNG tankeri, ilustrativna fotografija
LNG tankeri, ilustrativna fotografija

Visoki zvaničnik Evropske unije (EU) pridružio se liderima balkanskih zemalja u obilasku objekata za tečni prirodni gas koji se grade u severnoj Grčkoj kako bi se odgovorilo energetskoj dominaciji Rusije u regionu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) sastao se u grčkoj luci Aleksandropolis sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i liderima Bugarske, Severne Makedonije i Srbije koja nije članica NATO-a.

Terminal za tečni prirodni gas (LNG) trebalo bi da počne sa radom sledeće godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je to važno "za celu regiju, ceo Balkan".

"Spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti. Treba da poboljšamo gasnu infrastukturu u našoj zemlji i da gradimo sisteme za povezivanje sa bugarskim prijateljima, tada ćemo moći da prihvatimo velike količine gasa", rekao je Vučić.


Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da ovo nije samo energetski projekat.

"To će promeniti energetsku mapu Evrope", ocenio je Petkov.

Sastancima je prisustvovao i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Evropski savet je ranije saopštio da će novi LNG terminal poboljšati snabdevanje gasom i infrastrukturu u celom regionu jugoistočne Evrope.

"Plutajući LNG terminal u Aleksandrupolisu pomoći će da se postigne cilj EU da što pre ukine svoju zavisnost od ruskog gasa", navedeno je u saopštenju Evropskog saveta.


Dodaje se da će projekat ponuditi nove izvore i puteve snabdevanja prirodnim gasom i povećati sigurnost snabdevanja Grčke, Bugarske i drugih zemalja u regionu.

Rusija je prošle nedelje prekinula isporuke prirodnog gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog zahteva da se garantuje plaćanje u rubljama, u eskalirajućem sporu izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu.

Evropska unija pokušava da obezbedi alternativna snabdevanja, dajući prioritet globalnom uvozu prirodnog tečnog gasa iz zemalja koje uključuju velike proizvođače poput Alžira, Katara i Sjedinjenih Država.

Izvor: AP, Beta, Instagram

XS
SM
MD
LG