Dostupni linkovi

Kajganić nominiran za glavnog tužitelja BiH, drugi kandidat se povukao, trećem uvedene sankcije SAD-a


Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Milanko Kajganić na konferenciji za medije u Sarajevu, 9. septembra 2022.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) odlučilo je na sjednici u četvrtak, 29. septembra, da neće poništiti konkurs za izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Za tu funkciju je predložen sadašnji vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Milanko Kajganić kao jedini preostali kandidat.

Prijedlog Podvijeća koje se bavilo izborom je bio da Milanko Kajganić treba biti nominiran i na sljedećoj sjednici izložiti plan rada. Prije toga je Podvijeće povuklo svoj raniji stav da se konkurs za izbor glavnoga državnog tužitelja treba ponoviti.

Za nominiranje Kajganića glasalo je deset članova VSTV-a, jedan je bio protiv i dva suzdržana.

VSTV je odlučivao o prijavi tri kandidata za tu funkciju.

Miroslav Janjić, tužitelj Tužiteljstva BiH, povukao je kandidaturu zbog disciplinskog postupka pokrenutog nakon njegovog komentara na oslobađajuću presudu bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država stavio je prije tri dana na tzv. crnu listu drugu kandidatkinju Dianu Kajmaković, tužiteljicu istog tužiteljstva.

U utrci je ostao samo Milanko Kajganić, kojeg je VSTV BiH 20. oktobra 2021. godine imenovao za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH nakon što je s te pozicije smijenjena Gordana Tadić, koja je kao i Kajmaković stavljena 11. aprila 2022. na "crnu listu" SAD-a .

Američki OFAC je u obrazloženju za Kajmaković naveo da je "flagrantan primjer korumpiranog državnog tužitelja Bosne i Hercegovine, povezanog s kriminalnim organizacijama".

Na sjednici VSTV-a u četvrtak, 29. septembra, prvo se raspravljalo o tome treba li se glasati za ranije donijetu odluku Podvijeća da se izbor za glavnog državnog tužioca ponovi.

Šef odjela za imenovanja Jasmin Čalija kazao je na početku sjednice da je Podvijeće održalo sastanak 26. septembra te da je na toj sjednici postavljeno pitanje integriteta drugorangiranog i trećerangiranog kandidata.

"Vijeće se opredijelilo za ravnopravan tretman prema svim kandidatima i predložilo da se konkurs ponovi", kazao je Čalija.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao je "nije dobro ići sa jednim kandidatom na Vijeće", ali je naglasio da "nije doveden u pitanje integritet Kajganića".

Lagumdžija je, između ostalog, naveo da je Kajganić prvorangirani kandidat, Janjić, koji se povukao, drugorangirani, a Kajmaković trećerangirana.

Halil Lagumdžija na konferenciji za medije 22. septembra u Zenici, BiH
Halil Lagumdžija na konferenciji za medije 22. septembra u Zenici, BiH

"Odmah se otvorilo pitanje integriteta trećerangirane kandidatkinje i većinski stav Vijeća je bio da 'zbog narušenog integriteta' ona ne bi trebala ići na listi prema Vijeću. Raspravljalo se i o integritetu Janjića, ali u smislu disciplinskog postupka koji je vođen protiv njega i izrečena mu sankcija", kazao je Lagumdžija u uvodu sjednice, prije donošenja odluke da se Kajganić nominira za glavnog tužitelja.

Lagumdžija je pojasnio da su većinom glasova odlučili da Kajmaković ne može biti kandidat za glavnog tužitelja BiH, pa se otvorila diskusija oko drugorangiranog kandidata Janjića i većinski stav je opet bio "da ni on ne ide na Vijeće".

Lagumdžija je kazao da se potom glasalo o trećem kandidatu Kajganiću i došlo do stava da on samo jedan kandidat te je donesena je odluka da se ne ide na Vijeće, jer je u pitanju jedan kandidat, i nije se raspravljalo o njegovom integritetu.

Potom je održana pauza sjednice u kojoj je Podvijeće donijelo oduku da se Milanko Kajganić nominira te da se na narednoj sjednici raspravlja o njegovom imenovanju na kojoj će Kajganić predstaviti svoj plan, a članovi VSTV-a će mu moći postavljati pitanja.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH nezavisni je organ čiji je osnovni zadatak imenovanje sudija i tužitelja u državi.

XS
SM
MD
LG